Expositie `Alles is Koek' bij VVV Den Bosch


'S-HERTOGENBOSCH, 20100329 -- Van 19 april tot 30 oktober is de expositie `Alles is Koek' in bij de VVV aan de Markt te `s-Hertogenbosch te bezichtigen. De expositie is voor iedereen (rolstoellift is aanwezig) gratis toegankelijk. Bezoekers van deze expositie worden door Leonie van Wijk (studente aan de kunstacademie St. Joost in `s-Hertogenbosch) aan de hand genomen en aanschouwen een beeldroman met haar persoonlijke impressie over het verloren recept van de Bossche Koek door Jan de Backer.

Een lichtelijk geromantiseerd en gedramatiseerd beeldverhaal, hoe Jan de Backer zijn recept van de Echte Bossche Koek verloor. Haar opdracht was om een historische gebeurtenis in 's-Hertogenbosch op haar eigen wijze te visualiseren. Zij koos als historische gebeurtenis de vondst van het Bossche Koek recept in 2001 door de 4 jarige kleinzoon van Jan de Backer, maar zij ontwikkelde haar eigen idee over het verlies hiervan ergens tussen 1956 en 1966.

Het recept van die eeuwenoude Bossche Koek is eeuwenlang van vader op zoon doorgegeven. Maar de meeste van die goed bewaren recepten gingen verloren.
Eén bakkersfamilie, de familie De Backer, bakt nog steeds de Echte Bossche Koek volgens het authentieke recept. Eigenlijk moeten we zeggen: bakt weer de Echte Bossche Koek! Want toen Jan de Backer plotseling in 1988 overleed, nam hij de recepten mee in zijn graf. Dat recept is vele jaren later door kleinzoon Jules van 4 jaar weer teruggevonden in een pand (thans Café Cordes) aan de Parade. Na vele jaren wordt de Echte Bossche Koek van Jan de Backer weer op de ambachtelijke wijze gebakken.
Deze gebeurtenis inspireerde Leonie van Wijk om haar eigen versie te visualiseren.

Leonie van Wijk (22 jaar) en woonachtig in 's-Hertogenbosch. Zij is vierdejaars student aan de kunstacademie St. Joost in 's-Hertogenbosch. Als klein kind was ze altijd aan het tekenen, zelfs op plekken waar je eigenlijk bezig moest zijn met andere dingen, zoals op vakantie en op school. Maar dit was niet het enige waar haar interesses lagen, ook tandheelkunde sprak haar erg aan. Dus ging zij op onderzoek uit voor de opleiding mondhygiëne, terwijl haar creatieve kant steeds meer bleef kriebelen! De keus was dus door haar snel gemaakt. Ze koos gelukkig voor de kunstacademie St. Joost in 's-Hertogenbosch.
Het beeldverhaal was in eerste instantie een studieproject. Tijdens het surfen op het internet kwam ze tot haar verbazing dit inspirerende en zeer dramatisch verhaal van het verloren recept van de Bossche Koek tegen. Dit verhaal is dan ook logischerwijs het uitgangspunt voor dit beeldverhaal. Leonie hoopt dat de kijker ervan kan genieten en net als zij blij is dat zij geen tandarts is geworden.

Koekhuys Jan de Backer, de bakkers van de Echte Bossche Koek ontdekten ook haar tekeningen op het web tijdens het surfen. Uiteraard waren zij ook blij verrast met het beeldverhaal en de wijze waarop het verhaal gevisualiseerd is. Het liefst willen de bakkers van de Bossche Koek het beeldverhaal, zoals het origineel dat door Leonie in een boek is gebundeld, op geschept papier uitbrengen. `Misschien dat we dat volgend jaar uitbrengen als we het 10-jarig jubileum van de vondst van het recept van de Bossche Koek kunnen vieren' aldus Sylvana de Backer, directeur van Koekhuys Jan de Backer, `en als we een geschikte uitgever kunnen vinden die deze wens voor ons kan realiseren.' Maar voorlopig zijn de tekeningen tot 30 oktober te bezichtigen bij de VVV in 's-Hertogenbosch.





Ingezonden persbericht