Gemeente Haarlem


19 april 2010


Mooi resultaat project duurzaam verbouwen particulieren

De gemeente Haarlem heeft de afgelopen maanden een aantal presentaties georganiseerd over duurzaam verbouwen. Particuliere eigenaren uit de Vogelenbuurt, Dietsveld, Indische buurt Zuid en zuidelijke deel Indische buurt Noord, de Planetenwijk en het Ramplaankwartier zijn hiervoor uitgenodigd. In totaal hebben 300 eigenaren de bijeenkomsten bezocht en zij hebben 164 aanvragen voor een Maatwerkadvies energiebesparing aangevraagd.


Tijdens de bijeenkomsten werden bewoners voorgelicht over welke bouwkundige maatregelen genomen kunnen worden en welke subsidies en financierings-mogelijkheden er zijn als het gaat om energiezuinig verbouwen.

Wethouder Jan Nieuwenburg: "Met het oog op duurzaamheid en het streven Haarlem een klimaatneutrale stad te laten worden, is de gemeente met het project duurzaam verbouwen voor particuliere woningeigenaren goed bezig. Energielasten zullen sterk stijgen de aankomende jaren, daarom is het belangrijk hoog in te zetten op energiezuinigheid.''
De gemeente sluit met deze voorlichtingscampagne aan op het landelijke energie besparingsinitiatief; Meer Met Minder (www.meermetminder.nl).
Omdat er zoveel belangstelling voor het initiatief is, worden aan het eind van dit jaar meer wijken in Haarlem bezocht.

Subsidie Maatwerkadvies energiebesparing en duurzaamheidslening
Er zijn diverse subsidies waar particuliere eigenaren een beroep op kunnen doen, bijvoorbeeld E 200,= voor een Maatwerkadvies energiebesparing. Een Maatwerkadvies Energiebesparing biedt inzicht in de mogelijke energiebesparende maatregelen in een woning. Het brengt bovendien de kosten en besparingen in beeld. Voor Haarlemmers is een specifieke bon ontwikkeld, te downloaden via www.degroenemug.nl.
Een manier om een duurzame verbouwing te financieren is met behulp van de duurzaamheidslening. De duurzaamheidslening is een lening met een laag rentetarief die door de gemeente wordt uitgegeven. Een voorwaarde is dat de lening wordt besteed aan zaken die het huis duurzamer en energiezuiniger maken.

De Groene Mug
Er bestaan al vele groene initiatieven in Haarlem. Gezamenlijke projecten van woningcorporaties, banken, projectontwikkelaars, milieugroeperingen en de gemeente bijvoorbeeld. Maar ook particuliere initiatieven. Alle projecten leveren een bijdrage aan de ambitie van een klimaatneutrale stad in 2030. Een stad waarin het energieverbruik per saldo niet tot uitstoot van CO2 of andere broeikasgassen leidt. Meer informatie en inspiratie op www.degroenemug.nl.





Gemeente Haarlem