Steen kan nu in de pensioenvijver

19/04/2010 19:00

AEGON Nederland

Den Haag, 19 april 2010 - "Als we niets doen dan worden jongeren kind van de pensioenrekening", aldus Mei Li Vos (PVDA) tijdens het Eerlijk over - debat over de toekomst van het pensioenstelsel dat vanmiddag plaatsvond in Den Haag. Hoogleraar Lans Bovenberg: "Pensioenleeftijd koppelen aan de levensverwachting is één van de oplossingen voor het generatieconflict." In het debat met hoogleraar Lans Bovenberg, secretaris van VNO-NCW Ap Fraterman, Tweede Kamerlid Mei Li Vos en hoogleraar en AEGON-Adfis directeur Herman Kappelle werd duidelijk dat door demografische ontwikkelingen aanpassingen in het pensioenstelsel onvermijdelijk zijn. Ap Fraterman: "Als dit zo doorgaat dan wordt het steeds minder per generatie. Daar moeten we wel iets aan doen." Hoogleraar Herman Kappelle beaamde dit. Hij zei: "De steen moet en kan nu in de pensioenvijver."

De discussie rond de AOW, de vergrijzing en toenemende kosten in de zorg maken dat het nu tijd wordt dat zowel politiek, werkgevers, wetenschap als verzekeraars met elkaar om de tafel moeten om serieus het pensioenstelsel te wijzigen. Dit was de conclusie van het eerste Eerlijk over - debat dat plaatsvond op initiatief van AEGON, waarin de verzekeringsmaatschappij in dialoog gaat met verschillende stakeholders.

Tijdens het debat passeerden de volgende drie stellingen: 'Pensioen is een schijnzekerheid', 'Nederlanders blijven liever pensioendom' en 'Jongeren worden onterecht kind van de pensioenrekening'.

Jong geleerd is oud gedaan

Het debat bereikte zijn hoogtepunt toen het publiek, dat voor een groot deel bestond uit studenten van de Hogeschool Rotterdam, gevraagd werd te reageren op de stelling 'Nederlanders blijven liever pensioendom.' Men ziet door de bomen het bos niet meer. Mensen willen wel, maar haken af omdat het te ingewikkeld is, was de strekking. Volgens hoogleraar Lans Bovenberg is er voor de pensioendomheid niet 1 oplossing. Wel is hij ervan overtuigd dat educatie over dit onderwerp al op scholen moet beginnen.

Het debat was live te volgen via Twitter, het twitter account @Aegon nl, en een samenvatting is vanaf 20 april 2010 te zien op www.youtube.nl/aegonnederland

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.aegon.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie (