Vijftigplussers meest betrokken bij hun bedrijf

20/04/2010 12:00

Acerta

* Acerta roept ondernemingen op talent van oudere werknemers te behouden

* Bedrijven krijgen onvoldoende voor ontwikkeling van talent medewerkers in Acerta Talent-o-Meter

LEUVEN, 20 april 2010 - 3,65 op 10. Die bedroevende score geven werknemers aan hun werkgever voor het ontwikkelen van hun talent. Dat blijkt uit de Talent-o-Meter van HR-dienstengroep Acerta, een online onderzoek dat driemaal per jaar wordt uitgevoerd. Opvallende vaststelling: 50-plussers zijn veel meer geëngageerd en betrokken bij hun onderneming dan jongere werknemers.

Met de Talent-o-Meter polst Acerta naar de mening van Belgische werknemers over het talentmanagement van hun werkgever. De vragen werden opgesplitst in 4 dimensies: aantrekken van talent scoorde bij de werknemers 6,05 op 10, ontwikkelen van talent een schamele 3,65 op 10, benutten van talent scoorde 5,56 op 10 en behoud van talent 6,58 op 10.

Opvallende vaststelling in het onderzoek is dat 50-plussers vaak anders denken over het talentmanagement van hun bedrijf dan jongere collega's. Zo zijn ze er sterker van overtuigd (6,16 op 10) dat hun bedrijf talent kan aantrekken en vinden ze hun bedrijf aantrekkelijker als werkgever dan jongere werknemers.

In het kader van talentontwikkeling zijn 50-plussers dan weer minder tevreden over hun directe leidinggevende dan jongeren. Een ruime meerderheid vindt niet dat zijn chef advies geeft om zijn prestaties te verbeteren en problemen te leren oplossen.

Toch tempert deze vaststelling het engagement en de betrokkenheid van de oudere werknemers niet. Zij scoren op deze indicatoren het hoogst van alle werknemers, met respectievelijk 6,63 op 10 voor engagement (tegenover 6,27 op 10 bij jongere collega's) en 6,3 op 10 op betrokkenheid (tegenover 5,9 op 10).

"Deze cijfers tonen aan hoe belangrijk het is voor bedrijven om 50-plussers te behouden: ze beschikken niet alleen over een pak ervaring maar kunnen door hun betrokkenheid en engagement ook jongere collega's meetrekken", stelt Paul De Schepper, Manager HR Consulting bij Acerta.

"Wij vinden het dan ook belangrijk om binnen het talentmanagement voldoende aandacht te besteden aan deze groep van 50-plussers. Dat gebeurt nu nog veel te weinig, terwijl het tot een veel hoger rendement kan leiden gezien het al aanwezige engagement en enthousiasme", besluit Paul De Schepper.

Over het onderzoek

Aan de Acerta Talent-o-Meter namen 2.036 respondenten deel, van wie 48,1% mannen en 51,9 % vrouwen. 41,8% van de respondenten is ouder dan 50 jaar, 57,4% zit in de leeftijdscategorie 25 tot 49 jaar en 0,7% is jonger dan 25 jaar. Het online onderzoek werd uitgevoerd door iNostix.

Over Acerta

Acerta is als HR-dienstengroep in België gespecialiseerd in het advies, de informatisering en de verwerking van administratieve processen rond loonverwerking, sociale zekerheid, kinderbijslag en vestigingsformaliteiten. De groep ondersteunt de ondernemer in elke groeifase en elk HR-proces met Acerta Ondernemingsloket, Acerta Sociaal Verzekeringsfonds, Acerta Sociaal Secretariaat, Acerta Public, Acerta Kinderbijslagfonds en Acerta Consult. De groep is met Acerta Consult en Kern Selection ook een actieve speler op de markt van werving & selectie en het beheer en de ontwikkeling van menselijk kapitaal. Acerta telt meer dan 1.200 medewerkers, verdeeld over 22 kantoren in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. De groep kende in 2008 een omzet van ruim 124 miljoen euro.

Meer informatie vindt u op www.acerta.be of www.ikgavoorhr.be.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel