DAF Trucks PERSBERICHT VAN PACCAR, GEDISTRIBUEERD DOOR DAF TRUCKS N.V.

PACCAR kondigt verbeterde omzet- en winstcijfers eerste kwartaal aan

PACCAR MX-motor en nieuwe truckmodellen geïntroduceerd

20 april, 2010, Bellevue, Washington - "PACCAR rapporteerde verbeterde omzet- en nettowinstcijfers over het eerste kwartaal van 2010", aldus Mark C. Pigott, chairman en chief executive officer. "De resultaten van PACCAR zijn een weerspiegeling van de hogere truckverkopen op de Noord-Amerikaanse markt en de wereldwijde verbetering van de winstcijfers van de financiële dienstverlening en van de onderdelenomzet. Ik ben erg trots op onze 15.000 medewerkers die prima resultaten hebben geleverd voor onze aandeelhouders en klanten in een zeer uitdagende periode van recessie. PACCAR's uitstekende prestaties op het gebied van winstgevendheid, aandeelhoudersrendement en ontwikkeling van nieuwe producten zijn opmerkelijk, zeker tegen de achtergrond van de moeilijke omstandigheden waarin de automotive industrie zich wereldwijd bevindt."

"PACCAR's uitstekende balans en positieve cashflow hebben het mogelijk gemaakt om te blijven investeren in het verder verbeteren van de operationele efficiency, de ontwikkeling van innovatieve producten als de PACCAR MX-dieselmotor en de introductie van veel nieuwe truckmodellen. Deze investeringen dragen bij aan de groei op lange termijn van de onderneming", merkte Pigott op. "De financiële resultaten over het eerste kwartaal weerspiegelen het effect van een beperkte mate van vervroegde aankopen in de Verenigde Staten en Canada door klanten die overstappen naar motoren met de nieuwe EPA10 2010 emissietechnologie. De markten in de Verenigde Staten en Canada worden in het tweede kwartaal echter negatief beïnvloed door hogere voertuigprijzen."

PACCAR realiseerde in het eerste kwartaal van 2010 een nettowinst van $68,3 miljoen ($0,19 per verwaterd aandeel), vergeleken met $26,3 miljoen ($0,07 per verwaterd aandeel) in het eerst kwartaal van vorig jaar. De geconsolideerde omzet, inclusief de inkomsten uit financiële dienstverlening bedroeg $2,23 miljard, vergeleken met $1,99 miljard in het eerste kwartaal van 2009.

Mondiale truckmarkt
DAF's eersteklas voertuigen zijn in Europa toonaangevend op het gebied van kwaliteit. "DAF behaalde in 2009 een record marktaandeel van 14,8% in de klasse boven 15 ton en heeft een middellange termijndoelstelling van 20%. Geschat wordt dat de markt voor voertuigen boven 15 ton in 2010 in Europa zal uitkomen op 150.000 tot 180.000 eenheden, in lijn met 2009", aldus Harrie Schippers, president-directeur van DAF Trucks.

"Naar verwachting zal de markt voor zware trucks in de Verenigde Staten en Canada in 2010 uitkomen op 110.000 tot 140.000 voertuigen. Dat is een afspiegeling van de schommelende economie en dan met name het voortdurend lage niveau van nieuwbouwprojecten en de autoproductie", aldus Dan Sobic, PACCAR executive vice president. "Het goede nieuws is dat de vrachttonnages in de laatste paar maanden een bescheiden groei laten zien ten opzichte van een jaar geleden. Bovendien wordt de winstgevendheid van onze klanten geholpen door redelijke brandstofprijzen en de goede beschikbaarheid van chauffeurs", voegde Sobic toe. "Truckverkopen liggen nog steeds onder het niveau van de vervangingsvraag, wat er voor zorgt dat de leeftijd van de Noord-Amerikaanse truckvloot bijna zeven jaar bedraagt. Vanwege de ouder wordende vloot en de hogere vrachttonnages genereert de truckindustrie iets betere resultaten op het gebied van onderdelenverkoop en dienstverlening."

Financiële hoogtepunten - eerste kwartaal 2010
Hoogtepunten van de financiële resultaten over het eerste kwartaal van 2010 zijn onder andere:
* Geconsolideerde omzet van $2,23 miljard.

* Nettowinst van $68,3 miljoen.

* Liquide middelen van $2,05 miljard.

* Winst vóór belastingen van Financial Services van $28,1 miljoen.
* Omzet van onderdelenverkoop $505,2 miljoen.

* Uitgaven voor research en ontwikkeling van $54,8 miljoen.
* Positieve operationele cashflow van $285,4 miljoen.
* Uitgifte van Medium Term Notes (MTN) van $300 miljoen.

Introductie PACCAR MX-motor
In het eerste kwartaal van 2010 kondigde PACCAR de introductie aan van de PACCAR MX-motor in de trucks van Kenworth en Peterbilt, deze zomer . Deze PACCAR MX-motor is ontwikkeld om toonaangevende prestaties, betrouwbaarheid en brandstofefficiency te leveren aan klanten van Kenworth en Peterbilt wereldwijd. "Door de 50 jaar ervaring in motorenontwikkeling en de expertise in motorenproductie, heeft PACCAR zich ontwikkeld tot een van de leidende producenten van dieselmotoren van de wereld," aldus Jim Cardillo, PACCAR president. "Wereldwijd functioneren meer dan 125.000 PACCAR MX-motoren naar volle tevredenheid in DAF trucks. De PACCAR MX-motor voor de voertuigen van Kenworth en Peterbilt is ontworpen om aan de Amerikaanse EPA 2010 (Environmental Protection Agency) emissiewetgeving te voldoen. Met de motor is succesvol een testprogramma afgerond van 50 miljoen testmijlen onder zware omstandigheden in Noord Amerika. PACCAR is verheugd deze beproefde en toonaangevende motor te introduceren in de trucks van Kenworth en Peterbilt."

Investeringen en introducties van nieuwe producten PACCAR's uitstekende winsten op de lange termijn, sterke balans en nadrukkelijke focus op kwaliteit, technologie en productiviteit, hebben de onderneming in staat gesteld het afgelopen decennium $3,8 miljard te besteden aan investeringsprojecten en nieuwe producten en processen. PACCAR verwacht de uitgaven voor investeringsprojecten en voor onderzoek en ontwikkeling in 2010 te verhogen, nu de economie aantrekt. Voorzien zijn investeringen van $175 tot $200 miljoen, alsook uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling van $225 tot $250 miljoen voor nieuwe producten en om de operationele efficiency verder te verhogen. "Kenworth, Peterbilt en DAF investeren in nieuwe, toonaangevende producten en diensten om hun klanten in staat te stellen winstgevende resultaten te blijven realiseren", aldus Tom Plimpton, PACCAR vice chairman.

Op de Mid-America Truck Show in Louisville, Kentucky, introduceerde Kenworth het nieuwe Model T700, gecertificeerd door EPA Smart Way®. "De Kenworth T700 zet de nieuwe standaard in de industrie op het gebied van productkwaliteit en aerodynamica en versterkt Kenworth's leidende positie op het gebied van brandstofefficiency", zei Bill Kozek, Kenworth general manager. Kenworth introduceerde ook de T440, die een uitstekende productiviteit en een laag brandstofverbruik biedt binnen de regionale distributie en voor tal van speciale toepassingen.

Peterbilt onthulde het Model 587 - eveneens EPA Smart Way® gecertificeerd - als dynamische opvolger van het zeer succesvolle Model 387. "Het Model 587 is het resultaat van uitgekiende vormgeving en productontwikkeling en feedback van klanten. Dat resulteerde in een geoptimaliseerde truck voor het zware transport over de lange afstand, die een uitstekende efficiency en een hoog chauffeurscomfort biedt", verduidelijkte Bill Jackson, Peterbilt general manager. Peterbilt kondigde in de zware klasse de beschikbaarheid aan van een vuilniswagen van het Model 320 met hybridetechnologie. Daarnaast werd het Model 382 voor regionaal transport en vervoer over de kortere afstanden gepresenteerd.

Kenworth en Peterbilt introduceerden PACCAR's nieuwe, in het dashboard geïntegreerde telematicasysteem. Deze nieuwe, state-of-the-art systemen bieden functionaliteiten op het gebied van navigatie, voertuigdiagnose, communicatie en entertainment, die via een touch screen te bedienen zijn op een specifiek voor vrachtwagens ontwikkelde unit.

Six Sigma en Lean Manufacturing genereren besparingen en verhogen efficiency "De toepassing door PACCAR van Six Sigma-methodieken, in combinatie met technieken van Lean Manufacturing, hebben sinds 1998 tot in totaal $1,4 miljard aan besparingen geleid", benadrukte Helene Mawyer, PACCAR vice president. "Tienduizend medewerkers van PACCAR zijn getraind in Six Sigma en meer dan 12.000 projecten zijn door de gehele onderneming geïmplementeerd. Six Sigma en Lean-projecten zijn geïntegreerd binnen alle afdelingen van PACCAR en zijn overgenomen door 190 leveranciers van de onderneming, alsook door veel van de dealers en klanten, om een verder verbeterde productkwaliteit en lagere kosten te realiseren. In fabrieken, maar ook in de kantooromgeving."

Financial Services companies bereiken goede resultaten PACCAR Financial Services (PFS) heeft een portfolio van 140.000 trucks en trailers met een totale activawaarde van $8,04 miljard. PACCAR Leasing, een vooraanstaande, full service verhuurmaatschappij in Noord Amerika met een vloot van meer dan 30.000 voertuigen, is hierbij inbegrepen. De winst vóór belastingen bedroeg in het eerste kwartaal $28,1 miljoen, vergeleken met $15,3 miljoen in het eerste kwartaal van 2009. De omzet in het eerste kwartaal was $246,4 miljoen, ten opzichte van $255,8 miljoen in 2009. In het eerste kwartaal van 2010 nam de winst toe, dankzij betere financieringsmarges en lagere voorzieningen voor kredietverliezen. De voorziening voor kredietverliezen bedroeg $ 21,7 miljoen in het eerste kwartaal van 2010, versus $25,0 miljoen in dezelfde periode van 2009. "Financieringsactiviteiten en de prijzen van gebruikte trucks verbeteren en mede dankzij de lagere kredietverliezen realiseert PFS betere resultaten in de Verenigde Staten en Canada, alsook in andere voornam e markten", aldus Tim Henebry, president van PACCAR Financial. PACCAR Financial gaf in maart 2010 voor $300 miljoen aan medium-term notes met een looptijd van drie jaar uit.

"PACCAR's sterk balans, aangevuld met een AA- kredietrating, stellen PFS wereldwijd in staat een competitieve financiering aan te bieden aan klanten en dealers van Kenworth, Peterbilt en DAF", zei Ron Armstrong, PACCAR senior vice president. "Een sterke kredietkwaliteit, goede marges en een uitstekend beheer van de portfolio genereren solide winsten." PACCAR Financial Services heeft een uitstekende toegang tot financieringsmarkten voor de middellange termijn. Armstrong voegde daar aan toe: "Onze goede kredietrating en conservatieve benadering van de business stellen de onderneming in staat leningen aan te gaan tegen lagere kosten dan veel van onze concurrenten. Dit verzekert dat PACCAR Financial Services in staat is op winstgevende wijze de verkoop van PACCAR trucks in twintig landen te ondersteunen, in een tijd waarin veel aanbieders de markt van financieringen voor de transportsector verlaten hebben."

PACCAR Inc. heeft wereldwijd een toonaangevende positie op het gebied van de ontwikkeling, productie en service van kwalitatief hoogwaardige lichte, middelzware en zware trucks onder de merknamen Kenworth, Peterbilt en DAF. De onderneming is ook actief op het gebied van financiële dienstverlening, informatietechnologie en de verkoop van onderdelen voor trucks.

De aandelen van PACCAR worden verhandeld op de Nasdaq Stock Market onder het symbool PCAR. De homepage van PACCAR kan worden gevonden onder www.paccar.com.

Dit bericht bevat 'toekomstgerichte' verklaringen zoals bedoeld in de Private Securities Litigation Reform Act. Deze verklaringen zijn gebaseerd op de huidige verwachtingen van het management en zijn onderhevig aan onzekerheid en veranderende omstandigheden. Werkelijke resultaten kunnen vanwege meerdere factoren afwijken van de in deze verklaringen geschetste resultaten. Meer informatie over deze factoren staan vermeld in PACCAR's gedeponeerde stukken bij de Securities and Exchange Commission.

###