VU medisch centrum

Met de complimenten van de Dienst Belastingen

Flinke besparing dankzij slim onderhandelen

22 april 2010

Niet alleen van woonhuizen, ook van ziekenhuizen wordt jaarlijks de WOZ-waarde bepaald. Over de waarde van VUmc is anderhalf jaar stevig onderhandeld. Het resultaat? Een kostenbesparing van 75.000 euro per jaar.

Volgens de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) moet elk jaar de waarde van onroerende zaken worden bepaald. De WOZ-waarde is de grondslag voor belastingen die worden geheven door de gemeente, de belastingdienst en het waterschap. "Belangrijk dus dat die waarde niet te hoog wordt vastgesteld", zegt Daniëlle Oomkens, unithoofd vastgoedbeheer en één van de mensen die namens VUmc onderhandelden met de Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam (DBGA). Ze blikt met plezier terug op de onderhandelingen. "DBGA stelde de WOZ-waarde voor 2009 in eerste instantie vast op 204 miljoen euro. Dat hebben we weten terug te brengen naar 177 miljoen. Dat is een paar miljoen minder dan de waarde van 2008, en dat terwijl er in 2009 wel is geïnvesteerd. Deze verlaging betekent een directe kostenbesparing van 75.000 euro per jaar."

'Dit levert 75.000 euro per jaar op'

Harmonie
Halverwege 2008 nam de belastingdienst DBGA contact op met VUmc over de WOZ-waarde. Oomkens: "In voorgaande jaren waren de onderhandelingen met DBGA wel eens geëscaleerd. Nu was er een vrijwel compleet nieuw team. Bij hen, maar ook bij ons. Michiel Schapers, manager vastgoedbeheer en services, Wessel Koopmans, manager projectbureau huisvesting, en ik zelf waren, samen met onze adviseurs van Ernst & Young, vastbesloten om de onderhandelingen in goede harmonie te laten verlopen. Tegelijkertijd wilden we natuurlijk een zo gunstig mogelijk resultaat voor VUmc." Het bepalen van de WOZ-waarde van een groot universitair medisch centrum is niet eenvoudig. Anders dan bij woningen zijn er geen vergelijkbare panden om de waarde op te baseren, maar moeten grond, gebouw en installaties worden getaxeerd. "Alleen al over het aantal vierkante meters kun je uren discussiëren. Want: telt een tijdelijke nood-OK mee in het totale oppervlak? En vanaf wanneer telt nieuwbouw mee? Vanaf de start van de bouw? Vanaf het moment dat de aannemer klaar is? Of vanaf de dag dat de eerste patiënt er wordt behandeld?"

Complimenten
Het team van VUmc nam de tijd voor de onderhandelingen. "We waren op elk gesprek goed voorbereid en bepaalden zorgvuldig waar we wel voor wilden strijden en waarvoor niet. Soms moet je meegeven op een klein onderdeel, om bij een belangrijker punt wat forser te kunnen inzetten." Uiteindelijk heeft DBGA een groot deel van argumentatie van VUmc overgenomen en kreeg het team via de externe adviseurs zelfs complimenten voor de professionele en zakelijke manier van onderhandelen.

Oomkens: "En het mooie is ook dat we niet alleen voor 2009, maar ook voor 2010 en 2011 afspraken hebben kunnen maken. De onderhandelingen leveren daardoor niet alleen een directe kostenbesparing op, maar vormen ook een mooie basis voor de toekomst."

Janneke Staats
bron: Tracer