CDA

Van Nistelrooij: Parlement wil simpelere aanvraag Europese subsidies donderdag 22 april 2010

Het Europees Parlement wil de aanvraag voor Europese subsidies vereenvoudigen. Dit blijkt uit de behandeling van de aanpassing van de Europese wetgeving op de EU-structuurfondsen in het Europees Parlement.

"In het kader van de economische crisis is deze vereenvoudiging een goede zaak", vindt CDA-Europarlementariƫr Lambert van Nistelrooij (regionaal beleid). Op dit moment kost het gemeenten en provincies heel veel tijd en dus ook geld om een subsidieaanvraag rond te krijgen omdat de EU veel bewijsstukken etc. vraagt.

Eind maart bleek uit een mededeling van de Europese Commissie dat voor de periode 2007-2013 347 miljard euro besteed wordt in de 27 lidstaten. Dit geld komt uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), het Europees Sociaal Fonds (ESF) en het Cohesiefonds. Op dit moment is 93 miljard euro al uitgegeven, wat neerkomt op 27% van het geheel. Dus in de komende 3 jaar zal 73% nog moeten worden uitgegeven.

Lambert van Nistelrooij: "Nederland doet het veel beter dan dit Europese gemiddelde, maar ik ben ervan overtuigd dat een groter beroep zal worden gedaan op bestaande Europese subsidies als de manier van aanvragen eenvoudiger wordt. Daarnaast is belangrijk dat niet-besteed geld mag worden overgeheveld naar een volgend jaar. Ook dat zorgt voor meer flexibiliteit.

Het wetsontwerp wordt, na goedkeuring door het Parlement en door de Raad voor de zomer, later in het jaar van kracht.