GroenLinks

Schoonmakers krijgen eindelijk het respect dat ze verdienen

GroenLinks is blij met de uitkomst van de onderhandelingen in de schoonmaaksector. De werkgevers en vakbonden hebben een principe-CAO-akkoord bereikt waarbij de werknemers in de schoonmaaksector er in de komende twee jaar 3,5 procent loon bij krijgen. Volgens GroenLinks-Tweede Kamerlid Ineke van Gent is het nu tijd dat ook andere sectoren aan de onderkant van de arbeidsmarkt steun krijgen voor betere voorwaarden.

Van Gent: "Wij hebben de schoonmaakactie vanaf het begin gesteund. Na maanden lang staking door de schoonmakers voor betere arbeidsomstandigheden en volwaardig loon wordt hun doorzettingsvermogen vandaag beloond. Dat is geheel terecht. Schoonmakers verdienen beter."

Het rommelt in meer sectoren

GroenLinks ziet dat het niet alleen in de schoonmaaksector rommelt. Op dit moment lijkt er in verschillende sectoren zoals de post- en thuiszorgsector een neerwaartse concurrentiespiraal te zijn ingezet. In een race om het geld moet het allemaal goedkoper en sneller. Dit veroorzaakt hoge werkdruk, slechte arbeidsomstandigheden en veel uitval.

"Aanbestedingen mogen niet alleen maar gebaseerd zijn op geld. De kwaliteit van het werk moet ook worden meegenomen. Zaken zoals scholing, goede arbeidsvoorwaarden en omstandigheden spelen hier een belangrijke rol in. De race om het geld schaadt niet alleen de verschillende sectoren maar zeker ook de werknemers die daarin werkzaam zijn, zij betalen uit eindelijk de rekening", aldus van Gent.

Eerder was Ineke van Gent aanwezig bij de stakende schoonmakers op Utrecht Centraal.