Landschap Noord-Holland

Heiloo, 12 april 2010

Tapuiten en beflijsters in de Noordduinen

Op zaterdag 24 april van 8.30 tot 10.30 uur neemt een enthousiaste gids van Landschap Noord-Holland u mee naar de Noordduinen tussen Callantsoog en Den Helder. Hij vertelt u over dit natuurgebied en heeft deze ochtend speciale aandacht voor de beflijster, een voor Nederland schaarse trekvogel.

De beflijster krijgen we in ons land zelden te zien. Vreemd genoeg is deze mooie vogel in de duinen nabij Den Helder elk voorjaar aanwezig. De soort broedt in het hoge Noorden in bergbossen. Op het eerste gezicht lijkt de beflijster een beetje op een merel. Het opvallendste verschil is de witte keelvlek, waaraan de vogel zijn Friese naam Domineeslijster heeft te danken. De Noordduinen bieden nog veel meer moois. Op zanderige plekken met veel konijnenholen zien we vast de tapuit. Voor deze vogel zijn deze duinen erg belangrijk. Een derde van alle tapuiten die in Nederland broeden komt hier voor. Met een beetje geluk ziet u ook de kleurrijke blauwborst en roodborsttapuiten. En we letten op de prachtige parachutevlucht van de graspiepers. Vindt u het leuk om meer over vogels en speciaal over de beflijster te weten te komen? Dan nodigen wij u van harte uit om deel te nemen aan deze leuke excursie. Neem een verrekijker mee als u die heeft.

Reserveren is noodzakelijk. Dit kunt u doen via de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland: 088 - 0064455. Verzamelen en start op het grote parkeerterrein aan de Duinweg, pal ten zuiden van Groote Keeten. De kosten bedragen ¤ 6,50 per persoon (Beschermers Landschap Noord-Holland ¤ 3,50, kinderen tot 12 jaar ¤ 2,50). Meer informatie op www.landschapnoordholland.nl. Alle buitenactiviteiten in Noord-Holland staan op www.natuurwegwijzer.nl