Gemeente Eijsden

De Bloesem van Limburg

Nu het voorjaar in Zuid-Limburg al haar registers opentrekt, liggen de Limburgse hoogstamboomgaarden de komende weken weer als Brussels kant in het landschap. Voor de liefhebber van wandelen of fietsen is het in Zuid-Limburg dan één groot voorjaarsfeest. In de afgelopen twee decennia is in Limburg enorm hard gewerkt als aan behoud en herstel van de authentieke boomgaarden met hoogstamfruit. In de periode 1989-2010 werden maar liefst 38.800 karakteristieke fruitbomen aangeplant door de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg, IKL. Een herstelactie die nergens zijn weerga kent.

Op zondag 25 april organiseert IKL in totaal maar liefst 13 excursies langs de mooiste boomgaarden in het Nationaal Landschap Zuid-Limburg. Deskundige gidsen van het IVN en het Pomologisch Genootschap Limburg en IKL geven toelichting op de betekenis van deze karakteristieke boomgaarden, het landschap, de historie van de hoogstamfruitteelt en de planten en dieren die in de boomgaarden kunnen voorkomen. De tochten duren gemiddeld twee uur.

Al wandelend krijgend de deelnemers aan deze tochten een goede indruk van de boomgaarden en de inspanningen die IKL en plaatselijke bewoners verrichten voor het behoud van de hoogstam voor Limburg. Zo werkt de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg al 20 jaar aan het eerherstel van de boomgaarden. In totaal knapten professionele snoeiers van IKL in deze periode middels meer dan 1500 boomgaarden op. Aangezien de bomen niet het eeuwige leven hebben, plant IKL ook volop nieuwe bomen. De teller voor de aanplant van jonge bomen staat momenteel op 38.800 bomen. Een groot aantal boomgaarden is eveneens voorzien van hagen, met een totale lengte van 183 kilometer. Bovendien draagt IKL de zorg voor het onderhoud van de boomgaarden via cursussen ook over op eigenaren en vrijwilligers. Inmiddels volgden 2500 mensen snoeicursussen bij IKL.

Gaandeweg ontdekt de wandelaar de betekenis van de boomgaarden in het landschap. Tot voor veertig jaar terug waren de boomgaarden niet alleen bepalend voor de ruimtelijke beleving, maar evenzeer voor de Limburgse cultuur. Nagenoeg alle dorpen gingen schuil achter de groene gordels van de boomgaarden. Deze gaarden bepaalden in belangrijke mate ook het microklimaat en waren ook heel bepalend voor de handel en nijverheid: het stoken van stroop, de massale pluk van het fruit die wekenlang doorging, het veilingwezen en de karakteristieke plaatselijke fruitsoorten als de Herfstpeer van Geulle, Gronsvelder en Eijsdener Klumpkes, Reymerstokker kroonreinetten en Puther Dikke, maar natuurlijk ook de vlaai: zonder de verbondenheid van de mensen met de boomgaarden zou de Limburgse vlaai nooit zulk een hoge vlucht hebben kunnen nemen. Overigens zijn de bloesemtochten al een begrip uit de jaren vijftig.

Bloesemtochten 25 april

Terworm (Heerlen): 6 km. Start bij Weltermolen, achter kerk van Welten

Mechelen (Gulpen-Wittem) 7.5 km Start achter de kerk in Mechelen Camerig-Epen (Gulpen Wittem) 7 km Parkeren bij Buitenlust Vijlenerbos Vijlen (Vaals) 8 km Start parkeerplaats Pastorijweg Sint Geertruid (Margraten) 8 km Start bij de kerk Eckelrade (Margraten) 8 km Start tegenover de kerk Slenaken (Gulpen-Wittem) 8 km Start tegenover de kerk

Alle wandeltochten (gratis) beginnen om 14.00 uur. Wandelschoenen aanbevolen. Meer informatie : www.bloeseminlimburg.nl