13 jarige s peelt vioolconcert van Mendelssohn in de duinen

21/04/2010 14:04

Nationaal Muziekinstrumenten Fonds

Aanstaande zondag krijgt u de mogelijkheid om een heel bijzondere uitvoering bij te wonen, want de 13 jarige gymnasiumleerlinge Svenja Staats speelt het meesterwerk vioolconcert in e-klein van Mendelssohn dan in het in de duinen gelegen Museum Beelden aan Zee in Scheveningen. Folke Nauta begeleidt op de vleugel.

Naast het vioolconcert van Mendelssohn speelt Svenja zondag werken van Dvorak en Kreisler. Het concert begint om 11 uur en duurt een uur (zonder pauze). Na afloop kunt u in het Museum de prachtige tentoonstelling Een woud van beelden bezoeken, werken uit de collectie Simon Spierer van ondermeer Hans Arp, Constatin Brancusi, Max Ernst, Henry Moore en vele anderen.

Svenja is een van de grote viooltalenten in Nederland. Zij speelde ondermeer al solo in de kleine zaal van het Concertgebouw in Amsterdam en in Vredenburg in Utrecht. Het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds gelooft in haar capaciteiten en gaf haar daarom een viool van Willibrord Crijnen (Marseille, 2006) in bruikleen.

Het vioolconcert in e-klein van Mendelssohn is misschien wel het meest beroemde werk van deze componist en één van de meest gespeelde vioolconcerten aller tijden. Het werk was vanaf de première in 1845, twee jaar voor de dood van Mendelssohn, een doorslaggevend succes.

Het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds en Beelden aan Zee organiseren elke laatste zondag van de maand om 11 uur een concert van één uur zonder pauze.

De volgende concerten staan gepland:

30 mei Vespucci Kwartet, Beethoven en Schumann

27 juni Tessel Hersbach (viool) en Tim Deelen (piano), Bach, Brahms, Sarasate

Zie www.muziekinstrumentenfonds.nl voor meer informatie over kaartverkoop.

Het NMF stelt zich ten doel begaafde musici en muziekstudenten een instrument in bruikleen te geven waarmee hun talent volledig ontplooid kan worden. Momenteel spelen ongeveer 400, merendeels jongere musici op een instrument van het NMF. De collectie instrumenten van het NMF behoort daarmee tot de grootste van

West-Europa. Jaarlijks doen rond de 100 musici een beroep op het NMF om een instrument in bruikleen te kunnen krijgen. Bekende bruikleners van het NMF zijn ondermeer Quirine Viersen en Pieter Wispelwey.

Beschermheer: Z.K.H. Prins Constantijn der Nederlanden

Voorzitter: Prof. Ir W. Dik

Voorzitter Comité van Aanbeveling: Theo Olof

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.muziekinstrumentenfonds.nl