Belgische Federale Overheid


* Zondag 25 april 2010: Erfgoeddag met als thema 'Fake?'

Zondag 25 april 2010: Erfgoeddag met als thema 'Fake?'

Datum: 21 april 2010

Op zondag 25 april 2010 is het weer Erfgoeddag. Een hele dag lang kunt u in heel Vlaanderen en Brussel gratis gaan genieten van het veelzijdig erfgoedaanbod. Musea, archieven, bewaarbibliotheken, kerkfabrieken, verzamelaars, heemkundige kringen en amateurkunstenaars(verenigingen) zullen u tussen 10 en 18 uur met open armen ontvangen.

Wat is Fake?

De Erfgoeddag 2010 staat in het teken van 'Fake?'. De Erfgoeddag kaart dit jaar dus een aantal zaken aan die doorgaans net iets minder uitgesproken op de agenda staan: twijfels, technisch-wetenschappelijk onderzoek, het bevragen van oude zekerheden, de geschiedenis van restauraties en collectievorming, manipulaties en het 'onthaal' van dubieuze werken en dito informatie.
Deze tiende editie gaat over een fenomeen dat zich moeilijk laat vatten, maar tegelijk ook mensen mateloos fascineert. Een vervalsing die was toegeschreven aan een meester uit de 17e eeuw, en 'ontmaskerd' wordt, haalt gegarandeerd de kranten en de nieuwsbulletins.

Federale Politie neemt vervalsingen onder de loep

Ook de Federale Politie neemt dit jaar deel aan de Erfgoeddag. Op woensdag 21 april opent in het museum van de geïntegreerde politie al de tentoonstelling 'Vervalsing onder de loep! De strijd van de politie tegen vervalsingen'.
Aan de hand van reportages, foto's en tal van tentoongestelde namaakproducten krijgt u een duidelijk zicht op de verschillende soorten vervalsingen.

Meer informatie over de Erfgoeddag 2010 vindt u op de website www.erfgoeddag.be.