Ingezonden persbericht

Modeshow in het Centraal Museum

Finale ontwerpwedstrijd rondom patroon van Alexander van Slobbe

Zondag 25 april 2010
Centraal Museum Utrecht

Het creatieve brein van modeontwerper Alexander van Slobbe en de frisse geest van nieuw Nederlands ontwerptalent komen zondag 25 april samen in het Centraal Museum. Dan vindt namelijk de afsluitende modeshow plaats van Patroon Ontrafeld, het verdiepingsproject wat bij de tentoonstelling Stof tot nadenken is opgezet. Speciaal voor dit project heeft Alexander van Slobbe eenmalig één van zijn patronen beschikbaar gesteld voor het publiek. In een tentoonstellingsruimte ingericht als werkplaats hebben bezoekers de afgelopen tijd zelf de kans gekregen een jurk te maken geïnspireerd op zijn patroon en denkwijze. De modeshow in het Centraal Museum vormt de finale van deze ontwerpwedstrijd.

De modeshow
Onder toeziend oog van pers en publiek zullen modellen gehuld in de vijfentwintig mooiste ontwerpen de catwalk betreden. Een vakjury is aangesteld om de ontwerpen te beoordelen op vorm, stofkeuze en originaliteit. De jury bestaat uit:
- John de Greef, moderedacteur Elsevier
- Susanne Vegter, senior consultant voor Styling & Design bij HTNK
- Melody Deldjou Fard, conceptueel ontwerper
- Ninke Bloemberg, projectconservator mode en kostuums Centraal Museum

De winnaar ontvangt een geldbedrag van ¤ 250,- en een rondleiding door het uitgebreide modedepot van het Centraal Museum, wat normaal gesproken gesloten blijft voor publiek. Het winnende ontwerp zal daarnaast nog tot en met het einde van de tentoonstelling Stof tot nadenken naast de ontwerpen van Alexander van Slobbe te zien zijn. Kijk voor meer informatie over de ontwerpwedstrijd en de afsluitende modeshow van Patroon Ontrafeld op www.centraalmuseum.nl

Reserveren (verplicht): rondleidingen@centraalmuseum.nl of
tel 030-2362393 (di. t/m vr 10.00 - 13.00 uur).
Kosten: 5 Euro (excl. entree)
Tijd: 14:30 - 16:30 uur

Patroon Ontrafeld
Patroon Ontrafeld is het interactieve verdiepingsproject wat integraal onderdeel uitmaakt van tentoonstelling Stof tot nadenken. Het programma bestaat o.a. uit workshops en een ontwerpwedstrijd om bezoekers zo het creatieve proces van de modevormgeving te laten ervaren. In de tentoonstelling is daarom een ruimte ingericht als werkplaats, waar bezoekers uitgedaagd worden zelf aan de slag te gaan met het patroon van de jurk Joy-CM. Speciaal voor dit project heeft Alexander van Slobbe dit patroon vrijgegeven. Het is bijzonder dat een vormgever zijn ontwerp ter beschikking stelt, omdat hij het publiek zo een uniek kijkje in zijn creatieve brein verschaft.

Stof tot nadenken
Nog tot en met 16 mei is de tentoonstelling Stof tot Nadenken. Alexander van Slobbe, een onafhankelijke vormgever in de mode in het Centraal Museum te zien. De tentoonstelling is volledig gewijd aan modeontwerper Alexander van Slobbe, meester van de verfijnde, minimalistische ontwerpen en voortrekker van de typisch Nederlandse mode, Dutch Modernism. Stof tot nadenken toont niet alleen de uiteindelijke ontwerpen van zijn hand, maar laat juist zijn creatieve denkwijze zien en de manier waarop zijn ontwerpen tot stand komen.