Ingezonden persbericht


Persbericht

Den Haag, 22 april 2010

25 april Wereld Malaria Dag: Rode Kruis start distributie van 700.000 muskietennetten

Eén miljoen mensen beschermd tegen malaria

Het Rode Kruis heeft met een deel van de opbrengst van 3FM Serious Request 2009 bijna 700.000 muskietennetten aangekocht. Deze worden de komende maanden verspreid onder de meest kwetsbare groep: moeders en hun jonge kinderen in Malawi, Sierra Leone en Burkina Faso. Ook besteed het Rode Kruis geld aan het trainen en inzetten van vrijwilligers die ervoor zorgen dat de netten langdurig en juist worden gebruikt. 1.091.2000 mensen worden zo beschermd tegen malaria.

3FM Serious Request 2009 draagt hiermee substantieel bij aan het malariaprogramma van het Internationale Rode Kruis. In 2010 en 2011 zal het Internationale Rode Kruis 28,4 miljoen netten verspreiden en 11 duizend vrijwilligers inzetten. Hierdoor worden meer dan 45 miljoen mensen beschermd tegen deze dodelijke ziekte in 15 landen. Sinds 2002 zijn door het Rode Kruis al 18,2 miljoen netten verspreid, daarmee zijn 300.000 dodelijke malariaslachtoffers voorkomen.

Vrijwilligers Rode Kruis

Het Rode Kruis is er van overtuigd dat de inzet van vrijwilligers onmisbaar is bij de verspreiding van de netten. De duizenden vrijwilligers geven voor, tijdens en na de verspreiding van de netten voorlichting en demonstreren hoe ze de netten moeten gebruiken. Na een aantal weken leggen ze een huisbezoek af om na te gaan of de netten nog goed worden gebruikt. De vrijwilligers zijn lokale mensen die hun gemeenschap goed kennen, ze spreken de taal en zijn zich bewust van de cultuur die het gebruik van netten kan belemmeren.

Dat deze methode werkt, blijkt uit onderzoek in Burkina Faso, waar in het district Diébougou in 2009 netten zijn verspreid, ondersteund door huisbezoeken van vrijwilligers van het Rode Kruis. Door de inzet van deze vrijwilligers steeg het gebruik van de netten van 15% naar 85%. Op deze manier zullen ook in 2010 inwoners in heel Burkina Faso netten ontvangen en worden voorgelicht. Male, moeder van twee kinderen die een net ontving van het Rode Kruis: 'Ik weet nu dat een muskietennet mijn kinderen zal beschermen tegen malaria, en als moeder is er niets belangrijker dan weten dat ze veilig zijn.'

In 2010 en 2011 zal het Rode Kruis het geld van 3FM Serious Request besteden aan malariabestrijding en preventie in: Burkina Faso, Sierra Leone, Togo, Ghana, DR Congo, Rwanda, Kenia, Ethiopië, Soedan, Madagaskar, Malawi, Zimbabwe, Angola, Haïti en Indonesië.

3FM Serious Request 2009

3FM Serious Request vond van 18 tot en met 24 december 2009 plaats in Groningen. Dj's Giel Beelen, Gerard Ekdom en Annemieke Schollaardt maakten zes dagen lang radio, zonder te eten, vanuit het Glazen Huis op de Grote Markt. De actie bracht in totaal een recordbedrag van 7.113.447 euro bijeen voor het malariabestrijdingprogramma van het Rode Kruis. Hiervan werd 3 miljoen euro door de Nederlandse overheid bijgedragen. 3FM Serious Request bereikte in een week 5,8 miljoen luisteraars, 6,5 miljoen kijkers en 866.000 unieke bezoekers 3FM.nl.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht