Ingezonden persbericht



Amsterdam, 24 april 2010

He Chang winnaar van het YPF Nationaal Pianoconcours 2010 in de categorie 12 tot en met 15 jaar


Vanmiddag maakte de vakjury in het Muziekgebouw aan 't IJ bekend dat de 14-jarige He Chang uit Amsterdam de winnaar is van Categorie A van het YPF Nationaal Pianoconcours 2010. He Chang kreeg uit handen van juryvoorzitter Sieuwert Verster een cheque van E2500,-. Categorie A bestaat uit de jongste pianotalenten van 12 tot en met 15 jaar. Zij werden tijdens de finale begeleid door het EnAccord Strijkkwartet.

Morgen, op zondag 25 april, strijden drie pianotalenten in de leeftijd van 16 tot en met 27 jaar om de hoofdprijs. De winnaar ontvangt uit handen van Evgeny Kissin de Youri Egorov Gold Medal, die dit jaar ter ere van het tienjarig jubileum van de YPF in het leven geroepen is. De Russische meesterpianist Evgeny Kissin komt voor deze gelegenheid speciaal naar Nederland. De andere prijzen worden door Mw. Neelie Kroes uitgereikt, die voor deze plechtigheid de plaats inneemt van de onlangs afgetreden burgemeester van Amsterdam, Job Cohen.

www.pianoconcours.nl

De Young Pianist Foundation ontwikkelt initiatieven, in aanvulling op muziekscholen en conservatoria, die de kansen voor het schaarse toptalent vergroten. In haar initiatieven neemt de YPF het internationale topniveau steeds als de standaard en stimuleert jonge Nederlandse en in Nederland studerende pianisten tot excelleren. De stichting werd in 1999 opgericht door Marcel Baudet.

De vakjury van het Nationaal Pianoconcours 2010 bestaat uit Sieuwert Verster (juryvoorzitter), Dmitri Alexeev, Andrew Ball, Dmitri Bashkirov, Manana Doidjashvili, Stanislaw Leszczynski, Dominique Merlet, Ursula Oppens, Victor Rosenbaum, Oxana Yablonskaya en Agnieszka K?opocka.

He Chang (Sneek, 1995) werd in Nederland geboren, maar verhuisde al jong naar China. Hij begon op vijfjarige leeftijd met pianolessen in China. Sinds 2009 woont He Chang weer in Nederland en heeft hij pianoles bij Marjes Benoist en Marcel Baudet aan de Sweelinck Academie (de jong talent afdeling) van het Conservatorium van Amsterdam.


Noot voor redacties
Noot voor de redactie,