Ingezonden persbericht


( P e r s b e r i c h t | v o o r a a n k o n d i g i n g )

Met steun van de gemeente Tilburg komt in het voorjaar van 2010 de tentoonstelling tot stand van de Tilburgse kunstenaar | ontwerper Jan Doms, getiteld 'DOCK'. Als expositieruimte wordt de prachtige kapel van het voormalige Maria-Goretti Huis daarvoor beschikbaar gesteld. De ingang van de kapel (nr 53) is gelegen aan het recentelijk gerestaureerde Wilhelminapark dat is ontworpen door de befaamde Nederlandse landschapsarchitect: L.A. Springer 1855-1940.

Deze bijzondere locatie was in begin jaren tachtig een roemruchte plek waar tal van experimentele kunstprojecten plaatsvonden onder auspiciën van EN nu Stichting voor de Kunsten Nu. Jan Doms realiseerde daar in de reeks van kunstenaars in 1982 zijn eerste grootschalige performance 'Het Fitnesscomplex, of .... je wilt er toch goed uitzien'.

De tentoonstelling in Tilburg is een vervolg op de oeuvretentoonstelling 'Jan Doms | sculptuur architectuur' die in het najaar van 2009 plaats vond op initiatief van CASA Vertigo in gebouw Vertigo van de Faculteit Bouwkunde, Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

Centraal in de expositie staat de installatie 'småhus | lodge', een verdere uitwerking van de eerste opzet die hij daarvan maakte in Eindhoven. Dit werk is gebaseerd op zijn verblijf in Zweden in het voorjaar van 2009. Architectuur, landschap en beeldende kunst worden met elkaar verbonden door een poëtische 'tekening' in de ruimte van staal en glas. Daarnaast is een documentair overzicht te zien van sculpturen, performances (De Maatschap internationaal) en architectonische ontwerpen (LEF stadsdynamica).

Chris Manders, oud directeur van de Tilburgse Academie en kritisch publicist over architectuur en kunst, buigt zich over het oeuvre van Jan Doms, die in 1976 onder zijn bewind afstudeerde op constructief en plastisch beeldhouwen, de Russische Avant-garde en de ontstaansgeschiedenis van steden. Zijn beschouwing maakt deel uit van de publicatie die in april uitkomt over de sculpturen en ontwerpen van Jan Doms, eveneens getiteld 'DOCK'. Het grafisch ontwerp wordt verzorgd door Jac de Kok. Lecturis drukt deze full-color uitgave.

Jan Doms construeert, tekent, ontwerpt, onderzoekt, schrijft, regisseert en organiseert. Hij bestrijkt daarmee de terreinen van de beeldhouw- en tekenkunst, performance, literatuur, architectuur, stedenbouw en landschap. Hij schept er genoegen in zich te bewegen op de snijvlakken van de verschillende kunst- en ontwerpdisciplines. Daar waar het spannend en avontuurlijk is.