Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Den Haag, 13 april 2010

Kamera Kultura:
intiem programma met markante gasten

Maandelijks zondagmiddagprogramma in Nutshuis Den Haag

In september vorig jaar werd het startschot gegeven van een cultureel zondagmiddagprogramma in Het Nutshuis: KAMERA KULTURA. Een programma waarin Kosmopolis Den Haag en Het Nutshuis hun grote krachten kunnen bundelen: het nieuwsgierige en breed geïnteresseerde Haagse publiek trakteren op verrassende en inspirerende interviews en optredens. Elke laatste zondagmiddag van de maand - van 15.00 tot 17.00 uur - komen actuele én tijdloze thema's aan de orde in KAMERA KULTURA. Markante personen uit de literatuur, kunst, wetenschap en politiek delen hun kennis en hun persoonlijke drijfveren met het publiek onder leiding van presentatrice Sanna Andréa-Dia. Vaste onderdelen van KAMERA KULTURA zijn: een dynamisch gesprek met verschillende experts, een interview met een bijzondere gast, een preview van een voorstelling, live muziek en een reflectieve column. Een andere constante in de serie is de charmante presentatie van Sanna Andréa-Dia, die haar gasten met haar persoonlijke benadering en oprechte betrokkenheid bijzonder op hun gemak stelt. KAMERA KULTURA is gratis toegankelijk. Vier keer per jaar vindt een Engelstalige aflevering plaats. De eerstvolgende Engelstalige aflevering is op zondag 27 juni a.s.

Aflevering zondag 25 april, met o.a. Lizzy van Leeuwen en Hetty Naaijkens over Indië

Op zondag 25 april a.s. ontvangt Sanna Andréa-Dia als hoofdgasten cultureel antropoloog en bestuurskundige Lizzy van Leeuwen en filmmaker Hetty Naaijkens. 'Zestig jaar strijd om cultuur en identiteit.' Zo luidt de ondertitel van Ons Indisch Erfgoed, het onderzoek dat Lizzy van Leeuwen schreef over de positionering van de Indische migrantengroep in de Nederlandse samenleving. Filmmaker Hetty Naaijkens maakte de documentaire Contractpensions: Djangan Loepah, over de verblijven waarin Indische Nederlands na de Tweede Wereldoorlog in Nederland gedwongen werden opgenomen. Samen gaan zij in gesprek over de invloed van het Indische verleden op de (toekomstige) Nederlandse samenleving.

Het thema 'identiteit' vindt tevens zijn weerslag in twee andere onderdelen van de middag. Allereerst in het interview met pedagoog Dr. Bas Levering, die zijn licht zal werpen over 'de jeugd van tegenwoordig'. Er wordt vaak beweerd dat kinderen vandaag de dag assertiever en brutaler zijn dan een aantal jaar geleden. Levering - docent en onderzoeker aan de Universiteit Utrecht, lector Algemene Pedagogiek aan Fontys Hogescholen in Tilburg en gastprofessor aan de Universiteit Gent - buigt zich over deze aannames. Halverwege het ZINDER Festival van jeugdtheatergezelschap Stella Den Haag (16 april t/m 6 mei a.s.), geven de organisatoren een update van dit jaarlijkse 'zintuigenspektakel', dat dit jaar draait om het thema 'identiteit'. Met beeldende toneelstukken en bijzondere film- en kunstprojecten maakt Stella Den Haag nationaal en internationaal geprezen producties voor iedereen vanaf 8 jaar.

De Zweden Erik Ask-Upmark en Anna Rynefors trekken als het folkduo Dråm hun muzikale spoor over de hele wereld. In KAMERA KULTURA brengen zij eigen composities op bijzondere instrumenten als de authentieke Zweedse harp en de säckpipa (doedelzak) en nyckelharpa (verwant aan de draailier).

De reflectieve column tot slot is van de hand van schrijver en publicist Özkan Gölpinar. In veel van zijn teksten - o.a. voor Trouw en De Groene Amsterdammer - belicht Gölpinar sociale en politieke kwesties in zijn geboorteland Turkije. Voor zijn column in KAMERA KULTURA heeft hij zich laten inspireren door de gasten en onderwerpen van de middag.

Kamera Kultura is gratis toegankelijk.
Reserveren is niet verplicht, wel aan te raden:

Voor actuele informatie: www.kosmopolisdenhaag.nl en www.nutshuis.nl

***

Noot aan de redacties:
Voor informatie over dit persbericht en voor interviewaanvragen kunt u contact opnemen met Desiree van der Heiden: vanderheiden@nutshuis.nl, 070 345 90 90.

Kamera Kultura september 2009 - maart 2010 (fotograaf Erno Wientjens)

---- --