Ingezonden persbericht


Historische diamantvervalsingen in het Diamantmuseum

Alleen op zondag 25 april 2010 - Erfgoeddag - 10u-18u - toegang gratis

Mini-expo diamantvervalsingen - Erfgoeddag 2010 - Diamantmuseum

Op 25 april - Erfgoeddag 2010 - bibbert het Diamantmuseum Provincie Antwerpen met een mini-gelegenheidsexpo over historische diamantvervalsingen. Vervalsen is van alle tijden. Al eeuwenlang worden valse edelstenen en diamanten aan de man gebracht. Kopers worden op slinkse wijze om de tuin geleid en fortuinen worden verspeeld voor een imitatiediamant. Het middeleeuwse Antwerpen kreeg al te maken met diamantvervalsingen. Misdaden zoals deze werden toen zwaar bestraft. Maar... vervalsen gebeurt vandaag nog. Hoe, en met welke gevolgen dat kom je enkel op Erfgoeddag te weten in het Diamantmuseum Provincie Antwerpen. Behalve deze mini-expo brengt het Diamantmuseum een zoektocht "Zoek de echte diamant" (voor kinderen van 5 tot 10 jaar). In het Diamantmuseum wil je echte diamanten zien, en geen valse. Toch zijn er per ongeluk 7 valse diamanten in de toonkasten van het museum terecht gekomen. Wie ze allemaal kan terugvinden met deze fotozoektocht, krijgt als beloning een bijna echte diamant mee naar huis. Tot slot kun je je eigen diamant testen op echtheid. Met behulp van een diamanttester, die gebruik maakt van de specifieke eigenschappen van diamant, onderzoek je samen met de museummedewerkers je ringen, kettingen of andere sieraden op hun echtheid.

Tussendoor kun je genieten van:


* de expo: Topstuk in de kijker: een art nouveau-juweel met Antwerpse roots, waarmee het Diamantmuseum de schijnwerper op het huis Ruys plaatst! De diamantjuwelen laten hier niets aan het toeval over: ze zijn allemaal ECHT!


* de expo: Schitterend Geslepen: over de geschiedenis van de diamantbewerking in de Kempen, vanaf de eerste pioniers tot vandaag, in woord & beeld. Reizende tentoonstelling die momenteel halte houdt in het Antwerpse Diamantmuseum.

Praktische info
wanneer:
Zondag 25 april 2010 / DOORLOPEND van 10u tot 18u
waar:
Diamantmuseum Provincie Antwerpen - Kon. Astridplein 19-23 - 2018 Antwerpen. Gelegen naast het Centraal Station en ook perfect bereikbaar met bus & tram: Buslijnen: 1, 16, 17, 18, 23, 27, 28, 31, 35 & 37, alle streeklijnen (Franklin Rooseveltplaats of Centraal-Station). Tramlijnen: 2, 3, 5, 10, 11, 12, 15 & 24 (metrostations Diamant of Astrid). kostprijs:
gratis