Ingezonden persbericht


Persbericht 19 april 2010

Wegens grote belangstelling twee
lezingen Romke van de Kaa

Lezing Paleis Het Loo - een vorstelijke vergissing in Teylers Museum op zondag 25 april

Wegens grote belangstelling geeft Romke van de Kaa, publicist en schrijver van tal van tuinboeken, op zondag 25 april twee keer de lezing Paleis Het Loo - een vorstelijke vergissing. Van de Kaa vertelt in zijn drie kwartier durende lezing waarom een tuin nooit een museum mag zijn. De tuin is een schepping die zich ontwikkelt in de tijd, aldus Romke van de Kaa. Daarnaast deelt Van de Kaa in zijn voordracht zijn ervaringen met vorstelijke tuinen en lieden van koninklijke bloede. De zin en onzin van ecologisch tuinieren komen aan bod in zijn besschouwing over landgoed Highgrove en Prins Charles. De eerste lezing begint om 13.00 uur, de tweede om 15.00 uur. Toegang: 4 euro (excl. museumentree). Reserveren is niet mogelijk.

De lezingen vinden plaats in het kader van de tentoonstelling Vorstelijk tuinieren die nog t/m 9 mei 2010 te zien is in Teylers Museum.

Romke van de Kaa tuiniert en woont op het landgoed Hof te Dieren, voormalig bezit van stadhouder-koning Willem III. Hij genoot zijn opleiding in Engeland en leerde zowel kweken als schrijven in dienst van tuinier en schrijver Christopher Lloyd. In 1994 verscheen zijn eerste tuinboek, Buiten de Perken, dat onlangs voor de dertiende maal werd herdrukt. Daarna verschenen Geluk is een grasveld, Tuinieren gaat niet over rozen, De getemde wildernis en Alles kan wachten. Over dat laatste boek schreef Pauline Terreehorst in De Volkskrant: "Toch is Van de Kaa niet alleen maar opstandig, relativerend en grappig. Wanneer hij adviezen geeft over de verzorging van planten is hij opeens de degelijke tuinier voor wie geen enkele plant een geheim heeft, ook al vertikken ze het zelfs bij hem wel eens te groeien en te bloeien. Juist die combinatie van ironie en vakmanschap maken hem tot zo'n uitzonderlijk tuinschrijver."

Van de Kaa spreekt zoals hij schrijft: met humor en vakmanschap. Romke van de Kaa schrijft voor kranten en tijdschriften en verzorgt een wekelijkse tuinrubriek voor de regionale radio en televisie. Samen met zijn Vlaamse collega Paul Geerts stelt hij ieder jaar de Tuinscheurkalender samen.

De tentoonstelling

Een ontmoeting met Prins Charles, koning Lodewijk XIV, koning-stadhouder Willem III en keizerin Joséphine Bonaparte: tijdens de tentoonstelling Vorstelijk tuinieren maakt u een wandeling door de belangrijkste koninklijke tuinen van de afgelopen 400 jaar. De tentoongestelde originele aquarellen van Highgrove Florilegium - een prestigieus boek met bloemportretten uit de tuin van de Britse kroonprins - vormen het hoogtepunt. Nooit eerder waren deze botanische tekeningen van de prinselijke residentie Highgrove in Nederland te zien.

Naast tekeningen uit dit peperdure boek van bijna 20 kilo toont het museum andere topwerken uit de botanische kunst. Zo zijn enkele florilegia te zien van de hand van Pierre-Joseph Redouté die als dé meester van de botanische kunst bekendstaat. In dienst van 'rozenkeizerin' Joséphine de Beauharnais, echtgenote van Napoleon, kon hij zijn teken- en schildertalent optimaal ontwikkelen. Dagblad Trouw noemde de tentoonstelling een "fonkelende show" en schreef: "Teyler heeft de tentoonstelling als een briljant aangelegde tuin ingericht, de kijker in de waan brengend dat er bijna overal realistische bloemen en planten zijn te zien. Noem het een trompe l'oeil effect, maar het blijft fantastisch om bijvoorbeeld de elegante rozen van Pierre-Joseph Redouté in een zodanige sfeer te zien dat je automatisch het aroma van deze bloemen in je neus krijgt." (Trouw, 15 februari 2010)

Data tentoonstelling : 30 januari t/m 9 mei 2010
Openingstijden Museum :dinsdag t/m zaterdag 10-17 uur, zondag 12-17 uur. Toegang :¤ 9,00; groepen ¤ 6,50; 6 t/m 17 jaar ¤ 2,00; CJP ¤ 5,50; MK / Haarlem Pas / ICOM / Vereniging Rembrandt gratis. Cultuurkaart geldig. Lezingen 4 euro per persoon (excl. museumentree) Adres : Spaarne 16, Haarlem, tel. 023-516 09 60
Internet : www.teylersmuseum.nl

Noot aan de redactie: Voor meer informatie en/of beeldmateriaal: Teylers Museum, Froukje Budding, 023 5160971 of pers@teylersmuseum.nl. Wilt u liever geen persberichten meer ontvangen? Meld u da af via fbudding@teylersmuseum.nl