Algemene omroepvereniging AVRO

PERSBERICHT

Hilversum, 20-04-2010

AVRO CLOSE UP: 'THE ART OF SPIEGELMAN'

Striptekenaar Art Spiegelman werd wereldberoemd met zijn schepping 'MAUS', een stripverhaal waarin hij vertelt hoe zijn ouders de Holocaust overleefden. Ook vóór het succes van 'MAUS' was Spiegelman al vele jaren een belangrijk voorvechter van de strip als middel om mensen wakker te schudden. AVRO Close Up presenteert zondag 25 april de documentaire 'The Art of Spiegelman', waarin een beeld wordt gegeven van de striptekenaar.

Art Spiegelman (1948) is een striptekenaar die pas aan het werk gaat als er iets naars gebeurt: 'Als ik aan de slag ga, dan is dat omdat ik het niet kan vermijden, (...) omdat ik iets moet verwerken door het concreet te maken in een stripverhaal.' Het beroemdste voorbeeld hiervan is het stripverhaal dat Spiegelman maakte over zijn ouders die het concentratiekamp Auschwitz overleefden. 'MAUS' bereikte een miljoenenpubliek en Spiegelman won er de Pullitzer Prize mee.

Maar al lang vóór 'MAUS' was Art Spiegelman een voorvechter van de strip als medium om mensen wakker te schudden. Zijn hartstochtelijke liefde voor de strip begon toen hij als jongetje een nummer van het alternatieve stripblad 'MAD' in handen kreeg: ' 'MAD' leerde me te lezen, te kijken, en stimuleerde me om ook zo'n rebelse striptekenaar te willen worden...' In de jaren zeventig en tachtig gaf Spiegelman zelf twee stripbladen uit waarin hij een podium bood aan striptekenaars die vernieuwend werk maakten.

Nadat het stof van zijn 'MAUS' succes neergedaald was, kwam Spiegelman in de jaren negentig terug met sterk werk voor het literaire blad 'The New Yorker'. Zijn covers waren vaak spraakmakend, zoals de cover waarmee hij reageerde op de vernietiging van de Twin Towers in New York, soms ook controversieel, zoals de tekeningen waarmee hij commentaar gaf op het Monica Lewinsky schandaal. Spiegelman vindt het nog altijd moeilijk om aan het werk te gaan: 'Ik ben iedere ochtend bang dat ik niks heb om aan te werken. (...) Maar zo is mijn creatieve proces nou eenmaal: ik moet sterven en opnieuw geboren worden voor iedere pagina die ik teken.’

Een film van Clara Kuperberg en Joëlle Oosterlinck

AVRO Close Up 'The Art of Spiegelman: zondag 25 april om 18.15 uur bij de AVRO op Nederland 2.



Algemene omroepvereniging AVRO