KNHS

Kampioenschap Jachtpaarden kenmerkt zich door perfecte ambiance 25 april 2010
mw. J.J. Stroomberg - Sir William

1 | 2

SOESTDIJK (KNHS) - De schitterende, zeer uitgestrekte tuin van Paleis Soestdijk was afgelopen zaterdag wederom het fraaie decor van de Nederlandse Kampioenschappen voor Jachtpaarden. In de Members klasse ging de zege afgetekend naar mw. J.J. Stroomberg (Ede) met Sir William, terwijl de hoogste eer in de Masters klasse werd opgeëist door mw. B. Vonk (Ulestraten) met Finnegan.

In beide klassen worden de paarden op hun bouw beoordeeld en daarna rijden de combinaties in paren een parcours, dat zich het beste laat vergelijken met een cross country uit de eventingsport, maar dat nadrukkelijker de kenmerken van een jacht kent. De parcoursbouwers D. Stuip en P. van Ek hadden een traject uitgezet waarop het galoppeervermogen van de paarden zeer goed werd aangesproken, terwijl de hindernissen uitnodigend waren gebouwd. Dat in beide klassen ongeveer een derde van de deelnemers de finish niet wist te halen toont overduidelijk aan dat het gevraagde in het terrein selectief was.

In de Masters klasse wordt de kopgroep ook door de juryleden bereden, om op die wijze zelf te voelen hoe de paarden bewegen. In dit kampioenschap spelen de bouw van het paard, de geschiktheid als jachtpaard en het gevoel dat het paard de ruiter onder het zadel geeft de hoofdrol. Finnegan, die op zijn exterieur beoordeling de meerder moest erkennen in Blue Note van dhr. E.J. van Arkel, overtuigde in de cross country, waar de verrichtingen door zes juryleden werden beoordeeld. Het sterkst kwam Finnegan naar voren toen hij door de vakjuryleden zelf werd gereden. Met tweemaal het cijfer 9 en eenmaal een 9.5 zette de schimmel Finnegan zijn naast concurrent Blue Note op achterstand. De uiterst fraai gebouwde schimmel Blue Note van Van Arkel eindigde als tweede, voor Wild Rose van dhr. J.E. Lichtenvoort Cats (Elspeet).

In de Members klasse ging de zege afgetekend naar de uiterst goed gebouwde en sterk galopperende Sir William van mw. J.J. Stroomberg. Sir William kon Brouny van dhr. P. van Herten (Leende) die tweede werd achter zich houden, omdat Brouny in zijn exterieur duidelijk de meerdere moest erkennen in Sir William. In het terrein waren beide paarden volstrekt gelijkwaardig aan elkaar. Mw. E. Pleysier (Bilthoven) legde met Donnely Cool Diamond beslag op de derde plek.

De kampioenschappen werden georganiseerd door de Koninklijke Nederlandsche Jachtvereniging, de Jachtvereniging Soestdijk en de Veluwe Hunt. Deze organisaties kunnen terugkijken op een zonovergoten kampioenschap in een schitterende omgeving met zeer vele bezoekers, waardoor er sprake was van een perfecte ambiance.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Uitslag Members:
Exterieur Terreinproef Aftrek Totaal


1) mw. J.J. Stroomberg (Ede) - Sir William 7.73 30.52 0 38.25
2) dhr. P. van Herten (Leende) - Brouny 6.67 40.48 0 37.15
3) mw. E. Pleysier (Bilthoven) - Donnely Cool Diamo 7.40 29.60 0 36.38

Uitslag Masters:


1) mw. B. Vonk (Ulestraten) - Finnegan 7.70 32.32 0 58.35
2) dhr. E.J. van Arkel - Blue Note 8.87 30.72 0 57.32
3) dhr. J.E. Lichtenvoort Cats (Elspeet) - Wild Rose 6.77 31.72 0 54.22

Foto's winnaar mw. J.J. Stroomberg en mw. B. Vonk door: www.melissen.net