Topless zonnen uit de mode bij Nederlandse vrouw

25/04/2010 15:30

Sunday's

Wateringen, zondag 25 april 2010 - Na van de eerste zonnige dagen van het voorjaar genoten te hebben, zijn veel Nederlandse vrouwen weer helemaal klaar voor de zon. De meest favoriete locatie om te zonnen is niet het strand, maar de achtertuin of het balkon, geeft bijna driekwart van de vrouwen aan. Slechts één op de twintig vrouwen voelt zich vrij genoeg om topless te zonnen. Naakt zonnen is met nog geen vier procent helemaal uit den boze. Het overgrote deel van de vrouwen bedekt zich het liefst met bikini of badpak. Dit blijkt uit onderzoek van Sunday's onder 522 Nederlandse vrouwen, uitgevoerd door Panelwizard.

Witte lijntjes geen punt

Zonnen blijft mateloos populair onder de Nederlandse vrouw. Slechts zes procent van de Nederlandse vrouwen geeft aan zich liever niet aan de zon bloot te stellen. Dat een bikini of badpak voor witte lijntjes kan zorgen, maakt voor veel vrouwen niet uit. Met name vrouwen jonger dan dertig jaar houden liever hun badkleding aan. Topless zonnebaden is voor deze groep jonge vrouwen nog steeds een drempel, laat staan naakt zonnen. Geen enkele vrouw onder de dertig gaf aan wel eens naakt te zonnen. Met name vijftigers hebben hier het minste moeite mee.

Sociaal zonnen

Tijdens het zonnen vult de Nederlandse vrouw haar tijd het liefst met het lezen van een goed boek of magazine (48%). Naast ontspanning is zonnen met name voor jongere vrouwen ook een sociale aangelegenheid. Bijna één op de vijf vrouwen onder de dertig zegt het liefst te praten tijdens het zonnen, terwijl slechts vier procent van de vrouwen van boven de zestig dit als favoriete bezigheid ziet. Deze groep vrouwen houdt zich naast lezen (54%), het liefst bezig met puzzelspellen (11%) zoals kruiswoordspellen en Sudoku.

Verantwoord zonnen

Over het algemeen weet de Nederlandse vrouw goed hoe ze verantwoord moet zonnen. De helft van de vrouwen zont niet langer dan één uur achter elkaar, ruim 97 procent zorgt ervoor dat ze genoeg vocht binnen krijgt en ruim negen op de tien vrouwen smeren zich altijd in. Toch geeft dertien procent van de vrouwen aan dat ze niet genoeg weet over veilig zonnen. Sunday's vindt het belangrijk dat vrouwen zich bewust zijn van hun zongedrag. "Het is vooral van belang om rekening te houden met je huidtype. Mensen met lichtere huidtypen zijn gevoeliger voor de zon dan mensen met meer getinte huidtypen en hebben minder zonlicht nodig voor de aanmaak van voldoende vitamine D. En natuurlijk is voldoende smeren met een beschermingsfactor ook van groot belang. Zonlicht is goed voor je, maar wel met mate," aldus Bontje directeur Sunday's Nederland. Speciaal hiervoor ontwikkelde Sunday's een huidanalyseapparaat om zonadvies te kunnen geven op basis van huidtype.

Over Sunday's

Sunday's werd in 2000 opgericht en is al tien jaar de grootste keten van zonnestudio's in Nederland. Verantwoord zonnen staat bij Sunday's voorop. Zo is de Europese norm voor maximale stralingssterkte een vast onderdeel van de bedrijfsvoering en is er een eigen opleidingscentrum dat de 500 personeelsleden van de 71 (franchise)vestigingen de vereiste kennis bijbrengt. Daarnaast heeft Sunday's een speciaal huidanalyseapparaat ontwikkeld waarmee het huidtype in enkele seconden kan worden gemeten. Op basis van het huidtype kan er vervolgens een verantwoord zonadvies worden gegeven.





http://www.sundays.nl