Watersportverbond - KNWV

Delta Lloyd Kernploeg start World Cup Hyeres

zondag 25 april 2010

Hyeres, 25 april 2010 - In het Zuid Franse Hyeres begon vandaag op 25 april de Semaine Olympique Française de Voile. Deze ISAF World Cup wedstrijd is de derde van dit zeilseizoen. De Delta Lloyd Kernploeg is bijna compleet. Alleen Dorian van Rijsselberge is niet van de partij in Frankrijk. Het evenement past niet in de windsurfer zijn schema. In totaal doen er meer dan 1.000 zeilers mee uit 58 landen en ze worden begeleid door 280 coaches.

De meest zeilers kwamen op de eerste dag echter niet in actie vanwege het gebrek aan wind. In de Laser klasse werd wel een wedstrijd gezeild in de drie willekeurig ingedeelde startgroepen. Na drie dagen worden die groepen op basis van de uitslagen ingedeeld in âgold en silver fleetâ. Dit is van toepassing voor alle klassen met veel deelnemers, zoals bijvoorbeeld bij RS:X mannen, 470 mannen en Laser radial (vrouwen). Naast de Laser kwamen alleen de paralympische zeilers in actie en de match racers.

Delta Lloyd Kernploeg
In de 2.4 klasse was Barend Kol de beste Nederlander met een vierde plaats in de enige race van de dag in deze paralympische klasse. Schmitter was zesde en Rademaker 12de.

Bij het match racen doen 22 deelnemers mee in plaats van de geplande 24. De twee Chinese teams moesten afhaken vanwege problemen met reizen en vluchten. Groeneveld, Bes en Van der Werf wonnen 3 van de 4 matches. Mulder, Van Helden en Lievens zeilden drie matches en wonnen geen.

In de Laser klasse moesten kernploeg leden Rutger van Schaardenburg, Marc de Haas en Roelof Bouwmeester de meerdere erkennen in
talentploeglid Eduardo van Vianen. Van Vianen scoorde het beste resultaat met een zesde plaats in zijn groep. Haas scoorde een zevende plaats. Opvallend was dat talentploeglid Nicholas Heiner een 13de plaats scoorde in de lichte condities. In totaal doen 150 zeilers mee in de Laser klasse. Roelof Bouwmeester kwam niet in actie. De groep waar de Fries in uitkomt kwam vandaag 25 april niet in actie.

40 Olympische en paralympische medailles zeilen mee
Op de openingsceremonie op 24 april werden alle deelnemers met een Olympische medaille op het podium uitgenodigd. Maarliefst 40 doen er mee in Frankrijk en 23 daarvan stonden op dat podium met de trotse Nederlandse zeilers Lobke Berkhout, Annemieke Bes, Marcelien de Koning, Mandy Mulder en paralympisch zeiler Thierry Schmitter. Het podium bezweek onder het gewicht van alle medailles.

Sterke come-back Sonar team
Het Sonar team met paralympische zeilers Udo Hessels, Mischa Rossen en Marcel van de Veen wonnen ook zilver op de paralympische spelen van Athene in 2004. Het trio is bezig met een come-back en ze hebben hun zinnen gezet op het goud tijdens de Paralympische spelen van 2012 in London.

De drie zeilers die uitkomen in de Sonar klasse zijn geen onderdeel van de Delta Lloyd Kernploeg. In hun eerste echte race na vele jaren kwamen ze goed uit de blokken met een derde plaats (9 deelnemers). Het team wordt begeleid door kielboot talentcoach Klaartje Zuiderbaan.

foto Rutger van Schaardenburg in de Laser, fotograaf Thom Touw foto 2 Sonar Team, Hessels, Van de Veen en Rossen, fotograaf Thom Touw

Website evenement: link