Opheffing van de verzetsorganisatie NFR/VVN

26/04/2010 13:32

NFR/VVN

De Nationale Federatieve Raad van het Voormalig Verzet Nederland (NFR), opgericht in 1947 wordt op 30 juni a.s. wegens de vergrijzing opgeheven. De gemiddelde leeftijd van de leden is thans 89 jaar, het oudste lid is 107. In 1984 waren er nog ruim 2.500 leden, thans iets meer dan 300.

De belangrijkste doelstellingen van de vereniging zijn: het levend houden en uitdragen van de vrijheidsidealen die het verzet in de oorlog 1940-1945 bezielden en het verlenen van hulp aan voormalige verzetsstrijders die in moeilijkheden zijn geraakt.

Van het grote aantal acties op politiek gebied die de NFR in de loop der jaren voerde, zijn de bekendste: Sinds eind jaren veertig van de vorige eeuw verschenen in het verenigingsorgaan talrijke publicaties over Menten. In 1952 publiceerde de NFR de brochure 'Millioenendans van Menten' met foto van Menten in SS-uniform. In de daaropvolgende jaren werd regelmatig op de zaak Menten teruggekomen totdat uiteindelijk in 1981 zijn veroordeling in cassatie plaats vond. In 1972 werd met zusterorganisaties met succes geprotesteerd tegen de vrijlating van de Drie van Breda en in 1978 stuurden de leden kaarten naar de bondskanselier van Duitsland om te protesteren tegen de verjaring van oorlogsmisdaden. Er waren ook acties die nooit de pers haalden. Zo zag een lid in het Spanje van Franco een shirt met de afbeelding van Hitler. De NFR stuurde een protestbrief naar de Spaanse ambassade.

Een groot aantal leden heeft tientallen jaren gastlessen op scholen gegeven. Ze vertelden over hun ervaringen in het verzet en waarschuwden tegen dictatuur, discriminatie en racisme. Deze lessen werden door de scholen bijzonder op prijs gesteld.

Het afscheid van de vereniging wordt op 15 mei gevierd met een feestelijke bijeenkomst in hotel/restaurant Oud London aan de Woudenbergseweg 52 te Zeist. Aanvang 10.30 uur met koffie; daarna enkele sprekers en een borrel. Alle media zijn hierbij van harte welkom. Om 13.00 uur begint de afscheidslunch die alleen voor leden en genodigden is.

Nadere informatie bij de secretaris mevrouw Loek Caspers, tel. 070 324 8766.