GroenLinks

Nederland moet koploper worden met Natura 2000

Woensdag 28 april 2010, 12:08u - Liesbeth van To...
* Jan Peter Balkenende

* Natura 2000

Nederland moet koploper worden met Natura 2000

GroenLinks is niet verbaasd dat uit onderzoek blijkt dat Nederland achterblijft bij de invoering van Natura 2000, de richtlijn die de belangrijkste Europese natuurgebieden moet beschermen. GroenLinks wil dat Nederland in plaats van een middenmoter juist de koploper wordt in Europa. In haar verkiezingsprogramma trekt GroenLinks daarom extra geld uit voor Natura 2000.

Premier Jan Peter Balkenende pleitte begin dit jaar in Brussel voor een afzwakking van het Natura 2000-beleid omdat Nederland het braafste jongetje van de klas zou zijn. Uit een groot onderzoek in opdracht van de Europese Commissie blijkt dat ons land slechts een middenmoter is. Niet een te rigide omgang met de regels maar op een slechte manier van `polderen' is de oorzaak van de stagnatie van Natura 2000.

GroenLinks-kandidaat-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren:

"Weerstand in Nederland tegen Natura 2000 komt door onzekere bestuurders die niet duidelijk genoeg zijn richting natuurbeschermers, waterbeheerders en boeren. Goed overleg en helderheid zijn hard nodig om samen te kunnen werken aan het realiseren van de doelen van Natura 2000."