Waterschap Zeeuws-Vlaanderen

Samenwerkingsovereenkomst vispassages getekend

Op woensdag 28 april hebben Rijkswaterstaat, Provincie Zeeland en de beide Zeeuwse waterschappen een samenwerkingsovereenkomst getekend voor het realiseren van vispassages tussen rijkswateren en regionale wateren.

Alle partijen vinden het belangrijk dat overgangen tussen watersystemen in beide richtingen voor vis te passeren zijn. Het gaat in dit geval om de overgangen tussen rijkswateren (bijvoorbeeld de Westerschelde) en regionale wateren. De vispassages zijn vooral bedoeld voor vissoorten (onder andere aal, spiering, bot en de driedoornige stekelbaars) die voor het voltooien van hun levenscyclus sterk afhankelijk zijn van het leefgebied in regionale en rijkswateren. Het maken van vispassages draagt bij aan het behalen van Europese Kaderrichtlijn Waterdoelen en is onderdeel van het Stroomgebiedbeheerplan Schelde 2010-2015, het Beheer- en Ontwikkelplan Rijkswateren 2010-2015 en de Regionale Waterplannen van waterschappen en provincies binnen het Scheldestroomgebied. Bij gemaal Poppekinderen tussen Veere en Middelburg is reeds een vispassage aangelegd. Daarnaast is er een aantal aalgoten, bijvoorbeeld bij gemaal Prommelsluis. Deze aalgoten zorgen ervoor dat aal in het polderwater terechtkomt. Het gaat slecht met de aal. Dit komt voor een deel doordat de aal de opgroeigebieden niet meer kan bereiken, maar misschien nog wel belangrijker is het feit dat de volwassen palingen de gemalen niet kunnen passeren op hun weg terug naar zee. Vispassages en aalgoten moeten bijdragen aan een betere overgang tussen verschillende wateren.

De waterschappen realiseren, overeenkomstig de beheerplannen, technische oplossingen voor de vismigratieknelpunten bij de volgende gemalen: Nieuwe Sluis in West Zeeuws-Vlaanderen (2015), Maelstede bij `s-Gravenpolder (2011), Prommelsluis ten westen van Zierikzee (2012), Loohoek ten zuiden van Poortvliet (2014), Hansweert (2014), Duiveland (2x, 2014). De waterschappen zijn verantwoordelijk voor de planning, het opstellen van een uitvoeringsplan inclusief kostenraming en de realisatie. De waterschappen brengen het uitvoeringsplan in bij de werkgroep `zoet-zoutovergangen en visintrek'. Deze werkgroep beoordeelt het uitvoeringsplan en toetst het plan.

De waterschappen zijn verantwoordelijk voor een sluitende financiering van de projecten. Rijkswaterstaat Zeeland heeft als cofinanciering maximaal EUR 576.000,- beschikbaar voor het verbeteren van vispassages van en naar polders. Daarnaast zijn nog andere subsidies toegekend (onder meer voor een innovatieve oplossing). De overeenkomst is woensdag getekend door de gedeputeerde Frans Hamelink van de provincie, HID Rein Van der Kluijt van Rijkswaterstaat Zeeland, gezworene Joop Dees van waterschap Zeeuws-Vlaanderen en dijkgraaf Toine Poppelaars van waterschap Zeeuwse Eilanden.