Wijze waarop Charlois etniciteit registreert strijdig met wet

29/04/2010 10:20

College bescherming persoonsgegevens (CBP)

Wijze waarop Charlois etniciteit registreert strijdig met wet

Deelgemeente kan door mix van doelen geen beroep doen op uitzonderingsgrond 'voorkeursbeleid'

De deelgemeente Charlois in Rotterdam verwerkt gegevens betreffende ras/etniciteit op een wijze die in strijd is met de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Voor de registratie van ras/etniciteit geldt in beginsel een wettelijk verbod. Hierop is een beperkt aantal uitzonderingen mogelijk. Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) heeft onderzoek gedaan naar de verwerking van gegevens betreffende etniciteit door Charlois in het systeem DOSA. Het CBP concludeert dat voor verwerking van gegevens betreffende ras/etniciteit ten behoeve van de combinatie van de door Charlois aangegeven doelen - waaronder overlastbestrijding en handhaving van de openbare orde - geen beroep kan worden gedaan op de uitzonderingsgrond 'verwezenlijking van voorkeursbeleid'. De wijze waarop Charlois gegevens betreffende ras/etniciteit verwerkt, is hierdoor in strijd met het wettelijk verbod van artikel 16 Wbp en daarom onrechtmatig.

Het registreren van etniciteit is in de Wbp verboden. Op dit verbod is in een beperkt aantal gevallen een uitzondering mogelijk. De deelgemeente Charlois voldoet in de huidige werkwijze niet aan de voorwaarden om een beroep te kunnen doen op deze wettelijke uitzonderingsmogelijkheden.

Charlois kan zich niet beroepen op de uitzonderingsgrond 'verwezenlijking van voorkeursbeleid' om zo een grondslag te hebben voor registratie van etniciteit. Een dergelijk beroep is alleen mogelijk als de verwerking van gegevens betreffende etniciteit uitsluitend voor dat doel plaatsvindt. In Charlois is echter sprake van verwerking van gegevens betreffende ras/etniciteit ten behoeve van een combinatie van doelstellingen. De deelgemeente noemt naast 'voorkeursbeleid' als doelen van de gegevensverwerking ook 'het realiseren van een sluitende aanpak voor risico- en probleemjongeren, die shopgedrag door en het rondpompen van jongeren voorkomt en tegelijkertijd hinderlijk en overlastgevend gedrag van jongeren voorkomt en bestrijdt'; 'goede vervulling van de publiekrechtelijke taak waaronder handhaving van de openbare orde' en 'opstelling van behandelplannen voor betrokkenen (en de uiteindelijke uitvoering hiervan/hulpverlening waarmee de sluitende aanpak wordt gerealiseerd)'. Door verwerking van gegevens betreffende etniciteit voor deze combinatie van doelstellingen is geen beroep mogelijk op de wettelijke uitzonderingsgrond 'verwezenlijking van voorkeursbeleid'.

Daarnaast wordt de keuzevrijheid van betrokkenen ten aanzien van de verwerking van hun gegevens betreffende ras/etniciteit aangetast. Als een jongere beslist niet te willen 'deelnemen' aan DOSA, worden zijn of haar gegevens tóch verwerkt, namelijk in het zogeheten 'NEE-dossier'. Aan jongeren die wel deelnemen aan DOSA, wordt geen mogelijkheid geboden om bezwaar te maken tegen verwerking van gegevens betreffende hun ras/etniciteit.





http://www.cbpweb.nl/Pages/home.aspx

http://www.cbpweb.nl