Gemeente Voorschoten

Koninklijke Onderscheiding

Twee Voorschotenaren ontvangen Koninklijke Onderscheiding

KO 29 april Twee Voorschotenaren hebben op donderdag 29 april een Koninklijke Onderscheiding van burgemeester Jeroen Staatsen ontvangen. Allebei ontvingen zij een onderscheiding als Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer J.W. de Jong

De heer de Jong stelt zich al meer dan 30 jaar belangeloos beschikbaar binnen zijn uitgebreide kennissenkring als er behoefte is aan hulp bij kleine problemen waar geen bedrijf voor komt.

Al sinds 1975 is de heer de Jong de stille kracht achter de schermen van de scoutingvereniging Kimball o'Hara te Voorschoten. Bij alles wat hij hier verbouwt of aanpast let de heer de Jong op (brand)veiligheid, hygiëne, functionaliteit, duurzaamheid en milieu.

Sinds 1980 is de heer de Jong betrokken bij de vereniging Noord-Hofland, hier heeft hij diverse functies vervuld. Op het moment is hij de klusjesman binnen de vereniging. De heer de Jong voert niet alleen diverse klusjes uit, hij is ook de persoon die voortdurend met het bestuur meedenkt om zaken in of aan het verenigingsgebouw te verbeteren of aan te passen.

Al 20 jaar is de heer de Jong de onmisbare kracht achter de schermen bij de scouting Mauritsgroep. Hier heeft hij onder meer geholpen met de aanleg van de aangepaste keukens. Ook repareert hij materiaal dat kapot is gegaan en zorgt hij voor de toegankelijkheid van de lokalen voor de rolstoelgebruikers.

Sinds 1993 is de heer de Jong voorzitter van de Foto Doka Club Voorschoten. Hier organiseert en leidt hij de bestuursvergaderingen. Ook is hij aanwezig bij alle bijeenkomsten. Van 1989 tot 1991 droeg de heer de Jong grote verantwoordelijkheid voor de planning van de verhuizing van de FDCV vanuit het oude naar het nieuwe buurthuis en voor de realisatie van de nieuwe inrichting van zowel de donkere kamer als de fotostudio. Zelf is de heer de Jong zeer actief als kunstzinnig fotograaf en heeft hij onder andere in Brugge en diverse plaatsen in Nederland geëxposeerd.

De heer de Jong staat altijd klaar om anderen te helpen. Iedereen verbaast zich daarbij zowel over zijn inzet als over zijn prettige manier van optreden. De heer de Jong heeft zich dan ook onmisbaar gemaakt in zijn kennissenkring.

Mevrouw M.R. Happel-Steenbeek

Van 1954 tot 1955 was mevrouw Happel-Steenbeek groepsleidster van de zomerkampen van de Stichting `Het Vierde Prinsenkind'. Deze kampen werden georganiseerd voor kinderen van oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Gedurende vier jaar was mevrouw Happel-Steenbeek leidster van de Jeugdclub Stichting Romana in Haarlem. Tijdens haar loopbaan als onderwijzeres in Santpoort gaf zij op woensdagmiddagen leiding aan clubs voor kinderen van arme wijken in Haarlem.

Na haar huwelijk in 1959 met de heer P. Happel kwam mevrouw Happel-Steenbeek in Voorschoten wonen. Hier stelde zij zich beschikbaar als invalster voor het onderwijs. Ruim 20 jaar heeft zij zich verdienstelijk gemaakt als onderwijzeres voor bijna alle toenmalige scholen voor openbaar, Christelijke en R.K. onderwijs.

Vanaf 1989 tot 2001 was mevrouw Happel-Steenbeek bestuurslid c.q. medewerkster van de A.N.B.O. (Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen), nu V.O.V. (Voorschotense Ouderen Vereniging).

Zij richtte de Commissie `Lief en Leed' op en startte eerst alleen, later met enkele vrijwilligers, de welzijnsbezoeken aan senioren, die jubileerden, chronisch ziek waren of met ander persoonlijk leed werden geconfronteerd. Deze bezoeken werden erg op prijs gesteld en droegen er toe bij dat veel ouderen uit hun sociale isolement werden gehaald en meer bij de samenleving werden betrokken.

Sinds 2001 is mevrouw Happel-Steenbeek lid van verdienste voor de V.O.V. Hier heeft zij de leiding over de Commissie `Lief en Leed', organiseert zij contactavonden en dagreizen, biedt zij de helpende hand bij feestavonden, vertegenwoordigt zij de A.N.B.O. bij de S.W.O.V. (Stichting Welzijn Ouderen Voorschoten) en bezoekt zij zieken, jubilarissen en 90-jarigen.

* 29 april 2010