Ministerie van Buitenlandse Zaken

vooruit: sneller inchecken dankzij nieuwe scanner

Uruzgan vliegt vooruit: sneller inchecken dankzij nieuwe scanner

Nieuwsbericht | 29 april 2010 | Afghanistan

De vluchtverbinding tussen de provinciale hoofdstad van Uruzgan, Tarin Kowt, en Afghaanse hoofdstad Kabul wordt steeds beter. Deze week gebruikte de Afghaanse luchtvaartmaatschappij Kam Air voor de eerste keer een elektronische scanner bij het inchecken van de bagage.

De nieuwe apparatuur maakt het mogelijk het incheckproces sneller en efficiënter af te ronden. Hierdoor kunnen meer passagiers mee met de vlucht. Het is de bedoeling dat in de komende maanden het aantal passagiers wordt verdubbeld. Momenteel is er ruimte voor zo'n 80 reizigers per week. De vluchten blijken in een enorme behoefte te voorzien want ze zijn al weken vooruit volgeboekt.

"Zonder goede verbinding zijn gekwalificeerde mensen niet bereid te komen werken in Uruzgan", aldus Civiel Vertegenwoordiger Jennes de Mol. "De vluchten zijn van belang voor functionarissen uit Kaboel, zoals rechters, medisch personeel en landbouwdeskundigen, maar ook voor medewerkers van niet-gouvernementele organisaties en zakenlieden die hier werkzaam zijn". Sinds de komst van Nederland in Uruzgan is het aantal NGOs en internationale organisaties dat actief is in Uruzgan ongeveer vertienvoudigd.

Kam Air is opgericht in 2003 en is de eerste internationaal opererende commerciële luchtvaartmaatschappij van Afghanistan. Nederland draagt sinds juni 2009 financieel bij. Op 29 juni 2009 maakte de maatschappij de eerste vlucht van Kaboel naar Tarin Kowt. Nu vliegt de maatschappij
2 keer per week tussen de 2 steden. Daarnaast vliegt Kam Air naar verschillende binnenlandse en buitenlandse bestemmingen.