Gemeente Son en Breugel


Lintjesregen in Son en Breugel

Op donderdag 29 april 2010 heeft burgemeester Hans Gaillard acht koninklijke onderscheidingen uitrgereikt aan acht bijzondere dorpsgenoten met een indrukwekkende staat van dienst als vrijwilliger.

Koninklijke onderscheiding voor dhr. M.A. Verbruggen Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Martien Verbruggen (73) heeft zich op verschillende manieren bijzonder verdienstelijk gemaakt voor de samenleving. Hij zet zich als vrijwilliger al jaren in voor diverse verenigingen op het terrein van heemkunde, kerkelijk leven en ouderenwelzijn.
Hij verricht al meer dan 30 jaar (sinds 1976) vrijwilligersactiviteiten bij Heemkundekring "De Kommanderij Gemert" in Gemert. Hij is lid van de werkgroep genealogie, beheert/bewaakt wekelijks het archief, is medeorganisator van tentoonstellingen en ook onderzoeker. Op basis van onderzoek dat hij heeft gedaan voor de Heemkundekring, zijn twee publicaties tot stand gekomen: "Mis met drie heren. Thomas, Johannes en Servaas Verhofstadt" en "Welk een lofbaerlijk werk. Gemertse orgelbouwers".
Vanaf 1998 fungeert de heer Verbruggen als eindredacteur voor het parochieblad Sint Genoveva in Breugel. Hij verzamelt de kopij, zet op de computer het blad in elkaar en schrijft artikelen als redacteur.

Voor de Heemkundekring Son en Breugel draagt de heer Verbruggen sinds 2000 zorg voor de verspreiding in Breugel van het mededelingenblad en de boekjes.
Sinds 2001 is hij ook redacteur van het mededelingenblad van de Katholieke Bond voor Ouderen, afdeling Breugel. Als vrijwilliger draagt hij bij aan de doelstelling van de KBO: het behartigen van de belangen en het organiseren van activiteiten voor en door zijn leden van 55 jaar en ouder.
Tot slot is de heer Verbruggen vanaf 2006 lid van de SeniorenRaad Son en Breugel bij de werkgroep communicatie. De raad werkt aan onderwerpen die van belang zijn voor alle ouderen in Son en Breugel, geeft voorlichting en behartigt hun belangen bij dienstverleners, zoals de gemeente, woningbouwverenigingen en zorgverleners. Als redacteur is hij verantwoordelijk voor de informatie die op de website wordt gepubliceerd en die in de plaatselijke media verschijnt.

Koninklijke onderscheiding voor mevr. M.L.J.G. Eradus - van der Aa Benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau

Mevrouw Mieke Eradus - van der Aa (61) heeft zich op verschillende manieren bijzonder verdienstelijk gemaakt voor de samenleving. Ze heeft zich jarenlang ingezet voor diverse verenigingen op het gebied van de economie, het jeugdwerk en de (tennis)sport.

Als bestuurslid van de OVSB (voorheen het KNOV) heeft zij zich van 1982 tot 2006 ingezet voor de belangen van de lokale ondernemers. Doel van de O.V.S.B. is belangenbehartiging van de lokale ondernemers richting overheid en andere organisaties. Daarnaast vormt het een platform voor de eigen achterban. Mevrouw Eradus is actief betrokken geweest bij de totstandkoming van de jaarlijkse telefoonkaart, organiseerde diverse informatieavonden en was redactielid van het contactblad van de leden: 't Buukske'. Ook was ze een vaste deelneemster in het overleg met de gemeente en de regionale ondernemingsvergaderingen. Sinds 1987 is mevrouw Eradus als secretaris van de Commissie Jaarmarkt Son en Breugel actief in de organisatie van de jaarmarkt. De jaarmarkt trekt jaarlijks duizenden bezoekers vanuit Son en Breugel en de wijde omgeving.
Als vrijwilligster van Jongerencentrum 't Krutje (in de praktijk genaamd: Oase) is mevrouw Eradus sinds 1994 een bekend gezicht. Zo staat zij tijdens de diverse activiteiten achter de bar en is ze actief binnen de Vrienden 100 voor 50. Voor de Vrienden probeert ze elk jaar 100 mensen te vinden die EUR 50 euro sponsoren voor een goed doel binnen Oase.
Ondanks dat ze zelf nog nooit een bal heeft geslagen is zij al vanaf 1994 een actieve vrijwilligster bij Tennisvereniging Son en Breugel. Zo zorgt ze als lid van de barcommissie zelfstandig voor de inkoop van de bar, het bijhouden van de voorraden en de bewaking van kwaliteit en hygiëne. Iedere vrijdag is ze dagverantwoordelijke voor de baractiviteiten. In het verleden heeft ze ook diverse functies als begeleidster van jeugdactiviteiten verricht, onder andere het organiseren van toernooien.

Koninklijke onderscheiding voor de heer J.L.F. Snijders Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Hans Snijders (67) heeft zich op verschillende manieren bijzonder verdienstelijk gemaakt voor de samenleving. Hij ontplooit en heeft vele bestuurlijke activiteiten ontplooid voor twee sportorganisaties.
Al ruim 30 jaar (sinds 1977) is hij `de motor' achter zaalvoetbalvereniging Hoogstraat in Breugel. De vereniging heeft 14 leden en speelt in het seizoen wekelijks competitie. De heer Snijders vervult alle bestuursfuncties, hij regelt feitelijk alles. Ook is hij vanaf 1981 als vrijwilliger actief binnen badmintonvereniging Scarabee in Son en Breugel. Voor deze vereniging heeft hij tal van activiteiten ontplooid.

Van 1981 tot 1984 organiseerde hij als recreatieleider jaarlijks een zestal toernooien en de clubkampioenschappen.
In de periode 1984 - 1985 was hij als competitieleider verantwoordelijk voor de complete organisatie van de competitie voor een tiental competitieteams, zowel regionaal als landelijk (o.a. teamindelingen, rijschema's, zaalhuur, aanmelden bond).
Sinds 1984, dus al ruim 25 jaar, is hij badmintontrainer bij Scarabee. Hij volgt hiervoor ook jaarlijks bijscholingscursussen. In de periode 1985 - 1986 was hij als algemeen bestuurslid verantwoordelijk voor o.a. pr-aangelegenheden en het actualiseren van de laddercompetitie
Van 1990 tot 1994 was hij voorzitter en altijd aanwezig bij gebeurtenissen binnen de vereniging. Hij zette zich met name in voor sponsor- en ledenwerfacties. Ook representeerde hij de vereniging bij andere verenigingen, districtsvergaderingen en bondsvergaderingen. Van 1995 tot 2003 heeft hij als jeugdtrainer de jeugd enthousiast gemaakt door het geven van zeer gevarieerde trainingen met zelfbedachte en gemaakte shuttle spelletjes. Hij ontwierp en maakte zelf jeugdprijzen. Ook maakte hij deeldiploma's en nam examens af. Ter ere van het 30-jarig bestaan is hij in de periode 1998 - 1999 als voorzitter van de jubileumcommissie actief betrokken geweest bij de organisatie, de sponsorwerving en het betrekken van andere Son en Breugelse verenigingen (zoals EHBO, handboogschieten, line-dance en schaken) bij de activiteiten.
Sinds 2000 is de heer Snijders actief als recreantentrainer. Wekelijks traint hij groepjes nieuwe leden.
Van 2001 tot 2003 organiseerde hij als toernooiorganisator voor 60 senioren jaarlijks 4 tot 6 toernooien. Hij regelde ook de prijzen en catering.
Sinds 2001 is hij actief als clubkledingorganisator. Hij houdt de voorraad bij en regelt de financiën.
In de periode 2003 tot 2006 was de heer Snijders wederom voorzitter. Van 2006 tot 2007 was hij wederom enthousiast als jeugdtrainer voor 70 leden. Hij ontwierp en maakte daarnaast nieuwe afhangborden met voorraadbak.Tevens verzorgde hij training aan leerlingen van groep 8 van basisschool De Krommen Hoek in Breugel. Daarnaast zorgde hij voor het ontwerpen en realiseren van de benodigde materialen. In 2008 - 2009 is heer Snijders voorzitter van de jubileumcommissie (40 jarige jubileum). De jubileumcommissie heeft gedurende het hele seizoen 2008/2009 extra activiteiten georganiseerd. Ook heeft hij zich ingezet voor sponsorwerving, het uitgeven van een pr-krant en het betrekken van de plaatselijke verenigingen bij de afsluitingsactiviteit.

Voor al zijn inspanningen is de heer Snijders benoemd tot erelid van Badmintonvereniging Scarabee.

Koninklijke onderscheiding voor de heer J.J.G. van Ginderen Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Joop van Ginderen (82) heeft zich op verschillende manieren bijzonder verdienstelijk gemaakt voor de samenleving. Hij heeft zich jarenlang ingezet op het gebied zorg en hulpverlening.

De heer Van Ginderen is sedert 1994 actief voor de Zorgcentrale Son en Breugel als bezorger van maaltijden bij ouderen. De Zorgcentrale is het informatie- een aanmeldpunt voor voorzieningen op het terrein van welzijn, wonen en zorg voor alle inwoners van Son en Breugel.

Tevens is hij vanaf 1994 tot 2009 werkzaam geweest voor de Stichting Mensen voor Mensen te Son en Breugel. Deze stichting biedt humanitaire hulp aan kansarme bevolkingsgroepen en verricht grootscheepse hulptransporten (met ingezamelde goederen) naar o.a. Albanië, Polen, Ethiopië en Kosovo. De heer Van Ginderen haalde, tot aan de sluiting in 2009 van het depot in Son en Breugel, goederen, zoals kleding en meubels, op bij particulieren in Son en Breugel en de wijde omgeving. Bij het depot hielp hij bij de opslag en het laden van de transportcontainers.

Sinds zijn pensionering in 1992 is de heer Van Ginderen in Son en Breugel en omgeving zeer actief als mantelzorger in de ruimste zin des woords. Voor ouderen die dit zelf niet meer kunnen verricht hij tal van werkzaamheden, zoals: het buiten- en binnenzetten van vuilniscontainers, reparen van wasmachines, computer, T.V.'s, mobieltjes, vervangen van lampen, afstellen van apparatuur, aanleggen alarminstallaties, schoonspuiten van tegels, vervoer van personen naar en van dokter, ziekenhuis, tandarts, familie en feesten. Veelal komt hij met hulpbehoevenden in contact via zijn werkzaamheden als maaltijdbezorger. Ook het Ouderenwerk weet hem te vinden als men vragen krijgt over een technisch probleem.

Koninklijke onderscheiding voor de heer A.W.J.C. de Mol Benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Adriaan de Mol (78) heeft zich op verschillende manieren bijzonder verdienstelijk gemaakt voor de samenleving. Hij heeft zich jarenlang ingezet op het gebied van kerkelijk leven, cultuur en het ouderenwelzijn.

De heer De Mol is sinds 1971 als vrijwilliger actief als organist. Eerst alleen bij de Parochie Sint Petrus Banden in Son, later ook bij Parochie Sint Genoveva in Breugel.
Naast de reguliere vieringen begeleidt hij ook bijzondere diensten zoals avondwakes en uitvaarten. Daarnaast heeft hij zich ingezet bij de begeleiding van het parochiekoor en het Gregoriaanse koor. De heer De Mol is voor zijn verdiensten voor de parochies in Son en Breugel in 2003 onderscheiden met een pauselijke onderscheiding.

Van 1977 tot 1997 is hij voorzitter geweest van de Stichting Vrienden van de Beiaard.
De Stichting regelt namens de gemeente de vaste bespelingen van het carillon door een beroepsbeiaardier en de Son en Breugelse amateur-beiaadiers, bevordert de opleiding van amateur-beiaardiers, zet zich in om het carillon in de belangstelling van de inwoners en het bestuur van Son en Breugel te houden, organiseert zomerconcerten en verzorgt bezichtigingen van de toren en het carillon.

Sinds 2000 is de heer De Mol ook actief binnen de computerclub van PVGE, Vereniging van Senioren. De PVGE heeft als doel de belangenbehartiging van iedereen van 50 jaar en ouder. Hij geeft computerles aan senioren en zij kunnen een beroep op hem doen als ze problemen hebben met hun computer.

Koninklijke onderscheiding voor de heer F.H.B. ter Haak en mevrouw J.J.A. ter Haak - Damen
Beiden benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau

De heer en mevrouw Ter Haak hebben zich op verschillende manieren bijzonder verdienstelijk gemaakt voor de samenleving.

Mevrouw Jossje ter Haak (74) heeft zich jarenlang in gezet op het gebied van peuteropvang, mantelzorg/hulpverlening, ontwikkelingssamenwerking en de alternatieve genezing. De heer Frans ter Haak (81) heeft zich jarenlang ingezet op het gebied van mantelzorg, voor ouderen, voor mensen met medische klachten en voor een gemengde zangvereniging.

Mevrouw J.J.A. ter Haak - Damen
Mevrouw Ter Haak verzorgt sinds 1988, samen met haar echtgenoot, maandelijks een quiz voor de bewoners van Woonzorgcentrum De Vloed te Son en Breugel. De Vloed biedt huisvesting, verzorging en verpleging aan intramuraal wonenden ouderen. Zij presenteert de quiz, haar echtgenoot bedenkt de vragen.

Van 2001 - 2008 was zij verkoopmedewerkster bij De Wereldwinkel en droeg mede zorg voor het etaleren in de winkel van de verkoopartikelen. In De Wereldwinkel verkoopt met originele cadeau's en (h)eerlijke levensmiddelen uit ander culturen. De producten zijn gemaakt met respect voor mens en milieu. Omdat de producenten er een rechtvaardige prijs voor krijgen, kunnen ze een menswaardig bestaan opbouwen.

Mevrouw Ter Haak heeft zich bovendien van 1996 tot 2001 ingezet voor de Gemengde Zangvereniging "Eén van Zin" te Breugel (circa 70 leden), als mede-organisator van de kledingactie. Bij deze kledingactie werd tweedehands kleding verzameld, gewassen en gestreken en verkocht op de vlooienmarkt op Koninginnedag. De baten van deze actie kwamen ten goede aan de vereniging.

Jossje ter Haak is vanaf 2001 werkzaam als therapeute Universele Energie bij gemeenschapsvoorziening De Boerderij te Breugel. Universele Energie is een bepaalde methode om energie in je op te nemen en deze energie ook over te dragen aan bijvoorbeeld mensen met medische klachten. Naast deze activiteiten bij De Boerderij, behandelt zij met deze methode vaak mensen met klachten.

Daarnaast heeft zij ruim tien jaar vrijwilligerswerk verricht in de peuteropvang. Later ontstond uit deze werkzaamheden de peuterspeelzaal Son en Breugel.

De heer F.H.B. ter Haak
De heer Ter Haak verzorgt sinds 1988, samen met zijn echtgenote, maandelijks een quiz voor de bewoners van Woonzorgcentrum De Vloed te Son en Breugel. De Vloed biedt huisvesting, verzorging en verpleging aan intramuraal wonenden ouderen. Hij bedenkt de vragen en zij presenteert de quiz.

Frans ter Haak is daarnaast van 1994 tot 2004 bestuurslid van Gemengde Zangvereniging "Eén van Zin"(circa 70 leden). In 1994 was hij secretaris, vanaf 1995 was hij ook penningmeester. Hij verzorgde de administratie en was tevens redacteur van het ledenblad.

De heer Ter Haak behandelt vaak mensen met klachten met Universele Energie. Universele Energie is een bepaalde methode om energie in je op te nemen en deze energie ook over te dragen aan bijvoorbeeld mensen met medische klachten.

De heer en mevrouw Ter Haak - Damen
Ten slotte zijn de heer en mevrouw Ter Haak samen sedert tientallen jaren in Son en Breugel en omgeving zeer actief als mantelzorger in de ruimste zin des woords. Zo begeleidden zij een zieke buurtgenote tot aan haar dood en ontfermden zij zich over de achterblijvende kinderen. Tal van mensen met problemen kunnen rekenen op de steun en begeleiding van het echtpaar. Hun deur staat altijd open. Ongeacht wie, de oorzaak of de reden van het bezoek, men kan altijd rekenen op een luisterend oor, adviezen en waar nodig verdere ondersteuning.

Koninklijke onderscheiding voor de heer drs. J. de Lange Benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

De heer Jan de Lange (58) heeft zich op verschillende manieren bijzonder verdienstelijk gemaakt voor de samenleving. Hij heeft zich ingezet met name op het terrein van welzijn en zorg, op sociaal terrein en op het terrein van het kerkelijk leven.

Vanaf 2005 is de heer De Lange voorzitter van de Vereniging Adviesraad Burgerparticipatie Wet maatschappelijke ondersteuning Son en Breugel, aanvankelijke genaamd Platform Burgerparticipatie Wet maatschappelijke ondersteuning Son en Breugel. Deze vereniging bestaat uit vertegenwoordigers van lokale vrijwilligers- en belangenbehartigersorganisaties die de belangen behartigen van (potentiële) vragers op het gebied van de Wmo. De vereniging adviseert de gemeente over knelpunten in de praktische uitvoering van het Wmo-beleid en wordt intensief betrokken bij het hele proces van de Wmo-beleidsvorming.

De heer De Lange is vanaf 2003 ook voorzitter van de Stichting Platform Gehandicaptenbeleid Son en Breugel. Deze stichting bestaat uit vertegenwoordigers van verschillende belangenorganisaties voor gehandicapten en chronisch zieken. De doelgroepen waar de stichting zich op richt zijn de mensen met lichamelijke en/of verstandelijke beperkingen en chronisch zieken in Son en Breugel. De stichting zet zich in voor de belangenbehartiging van deze groepen en brengt op het terrein van gehandicaptenbeleid onder andere gevraagd en ongevraagd advies uit aan de gemeente.

Daarnaast is hij in 1997 nauw betrokken geweest bij de oprichting van de Hereditaire Multiple Exostosen / Multiple Osteochondromen (HME/MO) Lotgenoten Contactgroep (maakt deel uit van de Stichting Patiëntenbelangen Orthopaedie (SPO)). Vanaf de oprichting in 1998 is hij voorzitter van deze contactgroep. De contactgroep heeft als doel het behartigen van de belangen van HME/MO-patiënten en hun verwanten, het met elkaar in contact brengen van patiënten (verschillende vormen van lotgenotencontact, lotgenotendagen en regiobijeenkomsten) en het actief verzamelen van nieuwe informatie en het informeren hierover van haar doelgroep.

Jan de Lange is vanaf 1998 bovendien lid van het bestuur van de Stichting Patiëntenbelangen Orthopaedie (SPO). Eerst als lid van het algemeen bestuur en sinds 2003 als lid van het dagelijks bestuur, waarvan hij sinds 2008 secretaris is. De stichting kent de weg binnen de orthopaedische zorg en weet welke rol de ziekenhuizen, medische specialisten, verzekeraars en de politiek spelen in de noodzakelijke zorg ronde de patiënt. Vanuit dat perspectief behartigt de stichting de belangen van alle mensen die op enig moment in hun leven orthopedische zorg nodig hebben.

Sinds 2009 is hij ook lid van de Taakgroep Handicap en Lokale Samenleving van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE). Deze taakgroep formuleert voor de 21 SRE-gemeenten voorstellen voor integraal gehandicaptenbeleid.

Ten slotte heeft de heer De Lange een groot aantal onbezoldigde bestuursfuncties op diverse terreinen vervuld:
1978-1980: Bestuurslid Nederlandse Christelijke Vereniging voor Verpleegkundigen en Verzorgenden (NCVVV);
1980-1985: Bestuurslid / penningmeester van de Beroepsgroep Verpleegkundigen en Verzorgden van de CFO na fusie tussen de NCVVV, de NCBO en de AKRA (huidige CNV-bond Publieke Zaken); 1975-1978: Lid Kerkenraad / ouderling van de Gereformeerde Kerk Leidschendam;
1985 - 1988: Lid Kerkenraad / ouderling, tevens lid moderamen en classis, van de Gereformeerde Kerk Bovensmilde; 198-1993: Bestuurslid / voorzitter Stichting Interkerkelijke Recreatiewerk Witterzomer (SIRW);
1986 - 1993: Bestuurslid Stichting Profiel (Stichting Noordelijk Platform voor verpleegkundige Beroepsontwikkeling).

Raadhuisplein 1 - 5691 AL Son en Breugel - Telefoon (0499) 491 491