ROC Friese Poort Het fierljepdemoteam komt naar je toe deze zomer! Het Frysk Ljeppers Boun beschikt over een speciaal fierljepdemoteam, bestaande uit een groep ervaren ljeppers (minimaal 2 tot maximaal 12 leden). Voor dit demoteam hebben Jamie Postma, Ype op de Hoek, Victor van Elst en Frans Ettema -deelnemers van de opleiding werktuigbouw bij de vestiging van ROC Friese Poort in Sneek- een handzame `fierljepdemokar'ontwikkeld.

Een `fierljepdemokar' is in feite een aanhangwagen, waarmee een beperkte hoeveelheid fierljepbenodigdheden kan worden vervoerd naar de locatie waar de demonstratie wordt gehouden. Meestal ergens in Nederland, incidenteel in het buitenland. Tot op heden gebeurde dit met de grote polsenwagen van het FLB die alleen door een bestelbus of een kleine vrachtwagen getrokken mag worden (met de nodige chauffeurspapieren, rijbewijzen, maar ook de nodige chauffeurservaring).

Deelnemers van de opleiding werktuigbouw van de vestiging van ROC Friese Poort in Sneek gingen met begeleiding van docenten Marius Blokzijl en Boudewijn de Ree aan de slag met de ontwikkeling van de `fierljepdemokar'. Het leerlingenproject kende vier fases: de oriëntatie, de definitieve opdracht, de ontwerp- en uitvoeringfase en had een duur van twintig weken. De deelnemers hebben in de oriëntatiefase allerlei technische zaken uitgezocht en de wegenverkeerswet geraadpleegd. Hierna is een ontwerp gemaakt van een trailer met benodigde technische aanpassingen, vooral met betrekking tot de opbouw, remsysteem, verlichting en dergelijke. Ook werd er een nauwkeurige kostencalculatie gepresenteerd. In de uitvoeringsfase is een casco aanhanger/boottrailer helemaal aangepast en van een specifieke opbouw voorzien.

Zowel het Frysk Ljeppers Boun als ROC Friese Poort zijn zeer blij met het eindresultaat. Tjeerd van der Kooi, afdelingsdirecteur Techniek vond het mooi dat we dit als hoofdsponsor voor de bond konden doen: "Bij het fierljeppen is zowel letterlijk als figuurlijk een goede techniek nodig!" "Dit is het grootste project tot nu toe dat ROC Friese Poort voor ons uitvoert en daar mogen we met zijn allen best trots op zijn," aldus Jelle Roorda van het FLB. Reinder Steenbeek, democoördinator bij het FLB: "Wij zijn erg ingenomen met de nieuwe fierljepdemokar. Ook ROC Friese Poort mag wat mij betreft bijzonder trots zijn op het werk van de vier deelnemers werktuigbouw. Uiteraard had het FLB ook een demoaanhanger bij een particulier bedrijf kunnen laten ontwikkelen, maar dit zou voor het FLB te kostbaar zijn. Bovendien zou dit een gemiste kans zijn, daar onze samenwerkingrelatie gelukkig veel verder gaat dan alleen sponsoring. Op deze manier is een win-win-situatie ontstaan!"