Gemeente Lelystad

Veertien koninklijke onderscheidingen

Donderdag 29 april 2010

Niet minder dan veertien Lelystedelingen hebben donderdag 29 april een Koninklijke onderscheiding ontvangen als blijk van waardering voor hun inzet op maatschappelijk gebied.

Uitreiking door burgemeester

Burgemeester Margreet Horselenberg reikte de lintjes uit aan tien heren en vier dames die bijzondere dingen hebben gedaan en vaak nog doen. Vijf personen werden als Ridder in de Orde van Oranje Nassau verheven en negen als Lid in de Orde van Oranje Nassau. De feestelijke bijeenkomst vond vanwege de verbouwing van het stadhuis plaats in het Agora Theater.

Cement van stad en samenleving

De veertien gedecoreerden hebben zich jarenlang vrijwillig en met veel enthousiasme ingezet voor totaal uiteenlopende interesses en onderdelen van de maatschappij: voor een club, vereniging, instantie, bestuur of voor mensen die hulp nodig hebben. Dit vrijwilligerswerk, al die vrijwilligers zijn het cement van onze stad en samenleving.

Lia van Vliet-Fontijn

Lia van Vliet-Fontijn is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Waar Lia van Vliet ook woont, zij zet zich steeds belangeloos en volledig in voor de gemeenschap. Zij laat zich ondanks haar ernstige ziekte, MS, waarbij zij steeds meer fysieke beperkingen en pijn krijgt, niet weerhouden. Zo heeft zij zich vanaf 1989 buitengewoon ingezet voor de mensen met een verstandelijke handicap via de Stichting Vrienden van IPSE. Bovendien is mevr. Van Vliet de spil binnen het lotgenotencontact van MS-patiënten in Flevoland geworden, een onderdeel van de Multiple Sclerose Vereniging Nederland. Zij vertegenwoordigt deze vereniging ook in het Gehandicapten Overleg Lelystad (GOL). Van daaruit maakt zij, als secretaris, deel uit van het dagelijks bestuur van de Cliëntenraad WMO. Tot slot vindt ze nog tijd en energie voor het verrichten van veel werk voor de Vereniging van Eigenaren van het appartementencomplex waarin mevr. Van Vliet woont.

Wilhelmus Rademaker

Wilhelmus (Willem) Rademaker is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Wilhelmus Rademaker is een man met het hart op de juiste plaats. Hij wijdt zijn leven aan twee bijzonder goede doelen: de Hartstichting en de Brandwondenstichting. Dhr. Rademaker regelt de administratie en verzorgt alles rondom de collectes in de stad. Hij helpt bij de werving en begeleiding van de collectanten. Ook onderhoudt hij hiervoor de contacten met de wijkhoofden. Daarnaast verzorgt en regelt dhr. Rademaker alles rond diverse cursussen. Hij heeft zelf reanimatiecursussen opgezet en regelt voor de landelijke Hartstichting op grote evenementen de bemensing van de stands.

Wouter Jansen

Wouter (Wout) Jansen is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Wouter Jansen heeft reeds een kleine 20 jaar een functie als volksvertegenwoordiger in het openbaar bestuur vervuld. Maar van terugtreden is nog lang geen sprake, eerder van intensivering. Na inmiddels 25 jaar zeer intensieve inzet voor de Flevolandse samenleving op diverse terreinen, is hij onlangs geïnstalleerd als wethouder in het nieuwe college van Lelystad. In Zeewolde was dhr. Jansen al zeer actief op sportief en politiek gebied. Ook was hij enige jaren bestuurslid van Koninklijk Horeca Nederland, afdeling Flevoland, en voor de Koninklijke Motorrijders Vereniging Nederland, district midden. In het landelijk platform heeft hij zich ingezet voor de verkeersveiligheid en ook adviseert dhr. Jansen al jaren op vrijwillige basis het bestuur van het Lelystadse buurthuis Het Palet. In 2001 richtte hij de InwonersPartij op, waarvan hij vervolgens raadslid, lijsttrekker en fractievoorzitter was.

Hendrik Vos

Hendrik (Henk) Vos is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Vanaf 1978 voert Hendrik Vos de gehele financiële administratie van de Hengelsportvereniging Lelystad en daarnaast is hij al meer dan 30 jaar bestuurslid van de overkoepelende bond voor de bevordering van de hengelsport. Ook de Stichting TEE Nederland profiteert al jaren van zijn bekwame penningmeesterschap. Bovendien zet dhr. Vos zich al jaren in voor de Lelystadse Tafeltennisclub en een afdeling van de IVN Lelystad. Verder was hij één van de oprichters van de InwonersPartij en voert hij daarbinnen het penningmeesterschap.

R.F.M. van de Kragt

R.F.M. (Rob) van de Kragt is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De heer R.F.M. van de Kragt spant zich al sinds 1969 op een bijzondere manier in voor de samenleving. Al vanaf zijn 16e jaar gaf hij zwemles en in 1994 haalde hij zijn diploma Zwemonderwijzer. Vervolgens heeft hij vele jaren zwemles gegeven bij zwemverenigingen in Amsterdam, Weesp, Lelystad en Dronten. Daarnaast was hij afwisselend, maar soms ook tegelijkertijd trainer, coach, commissielid, bestuurslid, scheidsrechter of jurylid bij waterpoloverenigingen en verenigingen voor wedstrijd- en synchroonzwemmen. Ook was dhr. Van de Kragt te porren voor het stencilen van de clubkrant en het draaien van diensten in de kantine van zwembad de Schoener. Zelfs ontwierp en onderhield hij verschillende computerprogramma's om de administratie en organisatie eenvoudiger te maken. Dhr. Van de Kragt organiseerde Open Water Wedstrijden en het NK Synchroonzwemmen in Lelystad. Daarnaast verleende hij veel hand- en spandiensten bij de zwemvierdaagse en zwem- en waterpolotoernooien. Op verschillende terreinen heeft hij zijn verdiensten als official.

Johanna Govers

Johanna (Anneke) Govers is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Johanna Govers stelt zich al vele jaren in dienst van anderen. Tien jaar lang brengt zij vele uren per week maaltijden rond, doet zij boodschappen voor anderen en legt zij vele bezoeken af bij mensen die dit nodig hebben of alleen zijn. Ook helpt mevr. Govers mensen om de Nederlandse taal onder de knie te krijgen door middel van spelletjes te spelen. Tot haar 70ste verjaardag is zij overal ter wereld als vrijwilliger actief geweest voor vele internationale PUM-projecten. PUM is een organisatie die streeft - middels uitzending van senior experts
- naar positieverbetering van bedrijven, uitbreiding van de werkgelegenheid en de toepassing van schone productieprocessen. Haar laatste project was begin 2009 in de binnenlanden van China. Ook voor het Lelystadse koor The New Land Singers heeft mevr. Govers door de jaren heen veel werk verricht.

Christiaan IJzelenberg

Christiaan (Chris) IJzelenberg is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Al meer dan 25 jaar zet Christiaan IJzelenberg zich in op vele vlakken binnen het kerkelijke leven. Hij is al ruim 25 jaar koster, was twaalf jaar ouderling en organiseerde jarenlang kindernevendiensten. Ook was hij betrokken bij de oprichting van diverse jeugdclubs binnen de kerk. Nog altijd is dhr. IJzelenberg zeer actief bij de organisatie van de alpha-cursussen voor christenen en niet-christenen die meer willen weten over het christelijk geloof. Hij maakte bovendien van 1979 tot 1995 deel uit van het bestuur van de Vereniging Stadsfestiviteiten en fungeerde tot 2002 14 jaar achtereen als Sint Nicolaas tijdens de jaarlijkse intocht in Lelystad. Dhr. IJzelenberg zette zich ook in om de nodige financiële ondersteuning voor dit evenement voor elkaar te krijgen.

Marten Jacob van Til

Marten Jacob (Marten) van Til is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Marten Jacob van Til oefent als vrijwilliger al sinds 1979 een bijzondere ambacht uit. Deze Lelystedeling behoort tot de groep eerste vrijwilligers of ook zo gezegd tot de eerste vrijwillige molenaar in de provincie Gelderland. Hij speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van de molen `De Tijd' in Oostendorp, gemeente Elburg. Door zijn aandacht en inzet zorgt dhr. Van Til ervoor dat mensen geïnformeerd blijven over molens en over het molenaarsvak. Ook leidt hij nieuwe molenaars op in het vak. Verder heeft hij zich ingezet voor een project van Dorcas in Moldavië en is hij nog altijd actief als organisator bij het Christelijk gemengd zangkoor Terra Nova.

Henriette Maria Beugelink-Markenhof

Henriette Maria (Hetty) Beugelink-Markenhof is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Henriette Maria Beugelink was in 1988 één van de oprichters van Jeugd Theatergroep Lelystad (JTL). Van destijds vijftig leerlingen is de vereniging inmiddels uitgegroeid naar zeven dansgroepen en zeven theatergroepen waaraan cursisten deelnemen vanaf 4 jaar tot ongeveer 60 jaar. Al die jaren besteedt mevrouw Beugelink meer dan veertig uur per week op vrijwillige basis aan het jeugdtheater. Zelfs tijdens een periode van zeer ernstige ziekte was haar betrokkenheid groot. Daarnaast is ze al twaalf jaar bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Amateurkunst, was ze bestuurslid van de Stichting Peuterspeelzalen Lelystad (SKL) en was ze actief binnen de Consumentenbond en de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen.

Theo Afman

Theo Afman is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Theo Afman was ruim twintig jaar directeur bij Meeuwsen ten Hoopen, maar had en heeft daarnaast ook nog eens een grote maatschappelijke drive. Voor de Stichting Voortgezet Onderwijs Lelystad is hij al jaren van grote waarde. Mede door zijn enorme inzet en niet aflatende ijver heeft dhr. Afman in belangrijke mate bijgedragen aan het succes van de ingewikkelde besturenfusie van drie Lelystadse Scholen voor Voortgezet Onderwijs in 2007. Van de nieuwe stichting die ontstond, vervulde hij tot voor kort de voorzittersrol. Bovendien heeft dhr. Afman zich in diverse comités voor vele goede doelen ingespannen voor het werven van gelden. Onder meer het Agora Theater heeft daar profijt van gehad. Ook is hij actief bezig bedrijfsvrienden te werven voor de Stichting Flevolandschap en denkt hij mee over de beveiliging op bedrijfsterreinen met Stichting Beveiliging Bedrijfsterreinen Flevoland. Ook was dhr. Afman jarenlang betrokken bij de verkiezing `Ondernemer van het jaar'.

Boele Siepel

Boele Siepel is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Boele Siepel nam op 9 maart afscheid van de gemeenteraad Lelystad na acht jaar trouwe dienst. In zijn vele jaren als fractievoorzitter van de ChristenUnie bleek hij een geboren debater. Over vele onderwerpen bracht hij helder en duidelijk de mening van uw fractie voor het voetlicht. Het gemeenteraadswerk deed dhr. Siepel naast zijn reguliere werk bij de Provincie Flevoland. De afgelopen twintig jaar heeft hij zijn bestuurlijke kennis en ervaring breed ingezet ten bate van de samenleving. En met nadrukkelijke aandacht voor de belangen van anderen. In zijn rol als voorzitter bij het LVGS (Landelijk Verband Gereformeerde Schoolvereniging) heeft hij zich getoond als een man van principes, maar toch ook flexibel bestuurder.

Vera Meijer-van Roojen

Vera Meijer-van Roojen is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Vera Meijer heeft zich op twee verschillende vlakken langdurig ingezet als vrijwilliger en bestuurslid. Na meer dan 30 jaar is zij nog steeds vele uren per week actief voor de Lelystadse Roeivereniging Pontos én voor de nationale vereniging De Zonnebloem in Lelystad. Bij Pontos is zij vanaf de oprichting in 1978 tot heden zeer actief geweest in diverse commissies en het bestuur. Bij De Zonnebloem heeft mevr. Meijer ook niet stilgezeten. Na elf jaar geleden een jaar als vrijwilliger te hebben gefunctioneerd, heeft het bestuur haar verzocht om voorzitter te worden. Daarnaast verzorgt zij het secretariaat van de vereniging en organiseert zij de jaarlijkse lotenverkoop.

Marcus Florentinus Cobussen

Marcus Florentinus (Marc) Cobussen is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Wijkagent Marcus Florentinus Cobussen is al jaren één van de meest bekende gezichten van Lelystad en dan met name het stadshart. Naast zijn reguliere baan is hij echter ook al 25 jaar lang bestuurslid van de stichting Evenementen Coördinatie Lelystad. In het bijzonder is hij al die jaren actief in de organisatie van de Nationale Oldtimerdag. Daarnaast speelt dhr. Cobussen al ruim tien jaar een rol in vele integratieactiviteiten. Hij heeft zich uitermate goed verdiept in de verschillende culturen die samenleven in Lelystad en daarmee heeft hij ervoor gezorgd dat de diverse groepen elkaar goed kunnen vinden en naar elkaar luisteren. Verder zet dhr. Cobussen zich al twintig jaar in als vrijwillige begeleider van schoolkampen van een ZMOK-school. Voor de Roma-zigeuners in Lelystad is hij al dertig jaar een belangrijk aanspreekpunt.

Cornelis Klerk

Cornelis (Cees) Klerk is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Als ondernemer in de autobranche, hij werd in 1979 de eerste Peugeotdealer in Lelystad, heeft Cornelis Klerk altijd al de gave gehad om mensen te enthousiasmeren voor een goed doel. De afgelopen dertig jaar heeft hij dan ook vele goede doelen gesteund en geïnitieerd en een draagvlak in Lelystad gecreëerd voor steun aan
ontwikkelingssamenwerking. Door dat alles is het werk van de Stichting Kampala 96 inmiddels een erkend ontwikkelingsproject. In Uganda is door deze stichting een vakschoolgebouw gebouwd met nog allerlei andere faciliteiten. Al sinds 1999, toen hij ophield met zijn bedrijf, is dhr. Klerk hierbij betrokken. Naast dit alles was hij ook jarenlang actief in het College van Rentmeesters van de Protestantse Gemeente in Lelystad. Als actief Kiwanislid is hij initiator van veel goede doelprojecten vanuit deze serviceclub. Ook laat hij zijn organisatietalenten zien bij de jaarlijkse volkskerstzang. Zestien jaar lang was dhr. Klerk bovendien voorzitter van de Bovagdealersvereniging Lelystad en Almere en was hij bestuurlijk actief voor Peugeot Nederland.

---