Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Aan de slag met het Agressie en Weerbaarheidsonderzoek

29 april 2010

Een werkgever kan veel doen om agressie en geweld door burgers tegen medewerkers te voorkomen en werknemers te steunen. Ondersteuning zorgt dat medewerkers weerbaarder worden, zich veiliger voelen en - daardoor
- hun taken beter kunnen verrichten. Vanaf mei zijn er drie informatiemiddagen over het onderzoek naar Agressie en geweld voor organisaties met een publieke taak.

Het Programma Veilige Publieke Taak heeft een Agressie en Weerbaarheidsonderzoek laten ontwikkelen door InternetSpiegel. Dit instrument geeft inzicht in de mate waarin medewerkers te maken hebben met agressie en geweld, het gevoel van (on)veiligheid en de gevolgen hiervan. Daarnaast wordt duidelijk in hoeverre maatregelen die een organisatie heeft genomen effectief zijn. Zo worden medewerkers en organisatie weerbaarder gemaakt tegen agressie en geweld door burgers en wordt een veiliger werkomgeving gecreëerd. Ook wordt aan organisaties de mogelijkheid geboden om van elkaar te leren en zo hun beleid nog krachtiger te maken.

Minister Hirsch Ballin van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties adviseert organisaties om, behalve het nemen van veiligheidsmaatregelen, het Agressie en Weerbaarheidsonderzoek in te zetten. Informatie over het onderzoek is ook opgenomen in de 'Handreiking Agressie en Geweld' 'Handreiking Agressie en Geweld' (extern) .

De vrijblijvende informatiemiddagen van InternetSpiegel en BZK geven meer informatie over het Agressie en Weerbaarheidsonderzoek: het onderzoek, wat het voor een organisatie kan betekenen en de mogelijkheid om vragen te beantwoorden.

Om de bijeenkomst bij te wonen moet u zich aanmelden aanmelden.

Bestanden Zie het origineel

* Agressie en weerbaarheidsonderzoek| Pdf-icoon Pdf-bestand Zie het origineel