Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Ministerie van VROM

VROM-Inspectie analyseert risico's woningcorporaties

29-04-2010

De VROM-Inspectie heeft in opdracht van het ministerie voor Wonen, Wijken en Integratie (WWI) een verkennende analyse naar risico-indicatoren bij woningcorporaties gemaakt. De analyse is onderdeel van de aanpak van de minister voor WWI om het toezicht op de integriteit bij woningcorporaties te intensiveren.

Dat gebeurt naar aanleiding van een aantal recente incidenten bij woningcorporaties. Het gaat om indicatoren als het doorverkopen van panden en grond tegen steeds hogere bedragen, sterk stijgende bedrijfslasten en afschrijvingen, en veel deelnemingen. De verkennende analyse is de basis voor vervolgonderzoek.

Uit de analyse blijkt onder meer dat doorverkoop van panden en grond (ABC-constructies) in de afgelopen vier jaar ruim 1000 keer is voorgekomen bij 145 corporaties. Bij 96 corporaties namen de bedrijfslasten toe terwijl de woningvoorraad afnam. Bij 30 corporaties stegen de afschrijvingen in de onderzochte periode met meer dan 50 procent. Opbrengsten weken in veel gevallen sterk af van de prognose, soms met een toename van de schulden. Bij 45 woningcorporaties bestonden meer dan 10 verbindingen met andere bedrijven of dochters.

Als vervolg op deze verkennende analyse doet de VROM-Inspectie een nader onderzoek naar ABC-constructies. Daarbij wordt in eerste instantie gezocht naar bijzondere omstandigheden die de ABC-transacties kunnen verklaren. Als die bijzondere omstandigheden er niet zijn, kan nader onderzoek bij of door de corporatie gewenst zijn. Het Centraal Fonds Volkshuisvesting en het ministerie voor WWI zien toe op de overige indicatoren.

De ruim 400 woningcorporaties bezitten 32% van de woningen in Nederland (2,4 miljoen woningen) en beheren een maatschappelijk kapitaal van honderden miljarden euro's.