Gemeente Tilburg

Persbericht
29 april 2010

Voortzetting kunstuitleen door Arto Imago

Voortzetting kunstuitleen door Arto Imago

Het college heeft deze week besloten om de gemeentelijke kunstcollecties via kunstuitleen beschikbaar te houden voor het Tilburgse publiek. Daartoe heeft het college met Arto Imago een overeenkomst gesloten waarin het beheer van de collecties wordt geregeld. In de nieuwe vestiging in het voormalige klooster aan de Bredaseweg gaat Arto Imago de presentatie en uitleen verzorgen van de gemeentelijke collecties.

"Met deze overeenkomst zorgen we ervoor dat de gemeentelijke kunstcollectie behouden en toegankelijk blijft voor de kunstliefhebbers van de stad", aldus wethouder Marjo Frenk (cultuur). "Via de kunstuitleen kunnen inwoners op een eenvoudige manier telkens genieten van een ander prachtig werk. De afgelopen zes jaar heeft Arto Imago met veel kennis en ervaring de kunstcollecties in stand gehouden." De overeenkomst heeft een looptijd van vijf jaar.

Collecties

Na het faillissement van de TKS heeft Arto Imago de kunstuitleenfunctie overgenomen. In 2009 heeft de gemeente de eigen kunstcollectie van de kunstuitleen bij de curator uit het faillissement van de Tilburgse Kunststichting (TKS) aangekocht. Uit deze collectie is een kerncollectie van 34 werken van Tilburgse kunstenaars geselecteerd die onder beheer van de gemeente valt en die niet verkocht of aan derden uitgeleend wordt. "Deze kerncollectie is onder meer tentoongesteld in de kamer van de burgemeester en de vergaderkamer van het college", licht Frenk toe.

De rest van de TKS-collectie was uitgeleend of, samen met de niet uitgeleende werken van de gemeentelijke Beeldende Kunst Regeling (BKR), opgeslagen in het FAXX-gebouw. Kunstuitleen Arto Imago gaat zich vestigen aan de Bredaseweg. Totdat deze nieuwe locatie beschikbaar is, zal Arto Imago beide kunstcollecties voor opslag overbrengen naar een locatie aan de Berglandweg.

---