FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: meer geld voor opleiding en Wajongers in nieuwe cao Vleeswarenindustrie

Vandaag heeft FNV Bondgenoten met de werkgevers in de Vleeswarenindustrie een akkoord bereikt over een nieuwe cao voor de 3000 werknemers in de sector. Behalve een loonsverhoging, is er afgesproken dat er nieuwe leerwerkplekken voor Wajongers bijkomen en dat er meer budget komt voor employability en opleiding.

Bestuurder Wilma Daams van FNV Bondgenoten: "Het is een kaal akkoord, met weinig toeters en bellen, maar de loonsverhoging is prima en bijvoorbeeld de afspraak voor Wajongers is mooi. Dus we leggen het wel positief aan de leden voor."

Ook is er afgesproken dat er een werkgroep komt die zich gaat buigen over de toekomst van de arbeidsvoorwaarden in de vleeswarenindustrie. Daar komen dan onderwerpen als levensfasebewust personeelsbeleid en functiewaardering op de agenda. In de werkgroep nemen vertegenwoordigers van werknemers en werkgevers zitting.

De werknemers krijgen in twee jaar een loonsverhoging van 2,75% structureel: 1% per 1 april 2010, 1,5% per 1 april 2011 en 0,25% per 1 januari 2012. Ook krijgen ze per 1 januari 2012 een eenmalige uitkering van 0,25%.

De cao Vleeswarenindustrie geldt voor zo'n 3000 mensen, die werken bij bedrijven als Stegeman en Zwanenberg.