Woonbond


29-04-2010

Convenant energiebesparing corporatiesector ligt op koers

Op 28 april bood minister Huizinga-Heringa van VROM de Tussenbalans Schoon en Zuinig aan de Tweede Kamer aan. De klimaatdoelstellingen van het kabinet worden op korte termijn gehaald, maar voor de langere termijn zijn aanvullende beleidsmaatregelen nodig. Ook voor energiebesparing in de gebouwde omgeving luidt de conclusie dat er sprake is van een trendbreuk, maar dat het tempo nog ontoereikend is. Voor het Convenant Energiebesparing corporatiesector geldt dat de doelstelling ook op lange termijn (2020) binnen bereik ligt.

Resultaten
Uit cijfers, beschikbaar gesteld door Agentschap NL, blijkt dat corporaties op koers liggen. Het ministerie van WWI twijfelt echter of corporaties in het huidige tempo de doelstelling van het convenant- 20% CO2 reductie in 2020 gaan halen. Het energieonderzoekscentrum Nederland (ECN) heeft in opdracht van het ministerie van VROM onderzoek gedaan naar mogelijke aanvullende beleidsopties. Ook dit rapport is 28 april aangeboden aan de Tweede Kamer. Convenantpartners Aedes en Woonbond geven volgende week een inhoudelijke reactie op zowel de tussenbalans als op de beleidsaanbevelingen.

Schoon en zuinig
Het Werkprograma Schoon en Zuinig is gericht op energiebesparing en duurzaamheid. Dit is tot stand gekomen in het kabinet Balkenende IV. De Tussenbalans Schoon en Zuinig evalueert naast het convenant energiebesparing ook die van Meer Met Minder en het Lente Akkoord (Energiebesparing in de Nieuwbouw).

Op de website van VROM is de Kamerbrief te lezen met de bijbehorende rapporten