Openbaar Ministerie

Derde pro forma zitting in strafzaak over poging liquidatie

29 april 2010 - Landelijk Parket

De strafzaak over een poging tot liquidatie op 10 augustus 2009 in Amsterdam is donderdag na een derde pro forma zitting door de rechtbank Amsterdam aangehouden tot 24 juni.

Op de zitting van donderdag gaf het openbaar ministerie (OM) aan dat de vier verdachten, van wie er een voortvluchtig is, op professionele wijze hebben geopereerd bij het voorbereiden van de liquidatie. Het eind proces verbaal van de politie wordt over een maand verwacht. Op de telastlegging staan - naast de poging liquidatie van 10 augustus 2009 en de voorbereidingshandelingen daartoe - vuurwapenbezit, het voorhanden hebben van vervalste documenten en de heling van gestolen auto's.

De strafzaak is door het OM Amsterdam overgedragen aan het Landelijk Parket. De rechtbank verlengde donderdag de voorlopige hechtenis van de drie gedetineerde verdachten.

Het opsporingsonderzoek naar andere liquidaties en de mogelijke betrokkenheid van de verdachten van de poging tot liquidatie van 10 augustus 2009, dan wel anderen, zal wel worden voortgezet. De verwachting is niet dat deze onderzoeken op korte termijn zullen zijn afgerond.

In de media wordt een mogelijk verband gelegd tussen de verdachten en de bedreigingen van één van de zaaksofficieren. Het openbaar ministerie neemt uitdrukkelijk afstand van deze berichtgeving.