GroenLinks

Kabinet-Balkenende liet kansen liggen voor vergroening economie

Donderdag 29 april 2010, 18:22u - Femke Halsema
* groene economie

* klimaat

Kabinet-Balkenende liet kansen liggen voor vergroening economie

"De kabinetten-Balkenende hebben kans na kans laten liggen om de economie te vergroenen." Dat zegt GroenLinks-lijsttrekker Femke Halsema vandaag na de verschenen evaluatie van het Nederlands klimaatbeleid door het Planbureau van de Leefomgeving (PBL) en Energieonderzoek Centrum Nederland. Volgens Halsema had de PvdA in het kabinet meer verantwoordelijkheid moeten nemen. "Met vrijwillige afspraken voor energiebesparing bouw je niet aan een goed klimaatbeleid."

Geen doelen binnen bereik

Door de economische crisis worden de doelen voor 2011 wellicht net gehaald, maar dat heeft weinig met kabinetsbeleid te maken. Ernstiger is dat de cijfers van het PBL voor 2020 laten zien dat geen van de kabinetsdoelen voor 2020 binnen handbereik is. Als het tegenzit blijft de doelstelling voor schone energie op net iets meer dan de helft van de ambitie steken, net als de energiebesparingopgave. Ook het slappe Europese CO2-reductiedoel voor 20% blijft buiten bereik, laat staan dat het eigen Nederlandse doel van 30% wordt gehaald. Om de voorgenomen vermindering toch te bereiken, zijn meer dwingende maatregelen nodig, concludeert het PBL-rapport.

"Dit kabinet trad aan met mooie ambities. Ze zouden gaan investeren in duurzame energie en de CO2-uitstoot aanzienlijk terugdringen. Als we drieënhalf jaar later de balans opmaken, moeten we concluderen dat onze economie er niet veel groener op is geworden. Energieproducenten gaan wel vier nieuwe kolencentrales bouwen, maar er is nauwelijks geïnvesteerd in duurzame energie", aldus Halsema.

Onderaan de lijst

Nederland bungelt nog steeds onderaan de lijst van Europese landen die duurzame energie opwekken. Er is afgesproken dat 20% van de energie op termijn duurzaam moet zijn. Nederland blijft hekkensluiter met maar 6%. Volgens Halsema is er genoeg tijd verprutst en moet een volgend kabinet échte keuzes gaan maken voor maatregelen die werken. "In Duitsland zijn achttien miljoen mensen werkzaam in de duurzame sector. Daar hebben groene ministers tussen 1998 en 2005 de omslag al ingezet. Die ambitie heeft GroenLinks ook. Investeren in een duurzame industrie is goed voor het klimaat, het levert banen en uiteindelijk ook een kostenbesparing op."

Plannen GroenLinks

GroenLinks trekt in het verkiezingsprogramma vijfhonderd miljoen euro uit voor het isoleren van huizen. Daarnaast zorgt GroenLinks ervoor dat woningbouwcorporaties investeren in energiezuinige huurhuizen. Dat levert tienduizenden banen op. Juist in de bouwsector die zo hard getroffen wordt door de economische crisis. Verder wil GroenLinks geen kolencentrales en extra asfalt, maar juist investeren in windmolens en zonnepanelen, openbaar vervoer, elektrische auto's, het beprijzen van gereden kilometers en het zuiniger maken van apparaten.