KNHS

Nederlandse Kampioenschappen voor springruiters in Mierlo 26 april 2010
Terrein Mierlo

MIERLO (KNHS) Op donderdag 29 april a.s. gaan in Mierlo de Nederlandse Kampioenschappen voor springruiters van start in drie leeftijdscategorieën. Alle drie de kampioenschappen worden over drie rondes verreden, waarbij de finale van de junioren en Young Riders in twee manches op zaterdag en de finale voor de senioren eveneens in twee manches op zondag wordt verreden. De formule van drie kampioenschappen op één lokatie blijkt een uitstekende te zijn, mede omdat in drie leeftijdscategorieën de Nederlandse top, die tevens tot de Europese top behoort, in actie komt. De geschiedenis van het CH Mierlo gaat terug tot en met 1971, toen voor het eerst een nationaal concours in Mierlo werd georganiseerd en deze editie is de 40ste. Het Nederlands kampioenschap Senioren wordt op dit evenement voor de negende maal verreden.

Junioren en Young Riders

Voor de bondscoach van de junioren en Young Riders Sven Harmsen zijn deze kampioenschappen de perfecte mogelijkheid om de onderlinge krachtsverhoudingen te observeren en om deze mee te nemen in zijn samenstelling van de teams die gaan deelnemen aan het EK, dat dit jaar in het Franse Jardy wordt verreden. Bij de junioren, tot 18 jaar, behoren Sjaak Sleiderink (Denekamp) met zijn paard BMC Laksha de Breve en Stefanie van den Brink (Nijkerk) met Verdi tot de grote favorieten. Zij maken op dit moment deel uit van het A-kader junioren, maar zij zullen zeker gezelschap krijgen van ruiters als Ank van Dongen (Prinsenbeek) met Tomahawk, Demi Dijks (Geesteren O.) met I Belong To You, het broertje van Stefanie van den Brink Dennis met Royal Dream, Frank Schuttert (Ommen) met Superstar of Kirsten Rikkert (Enter) met Sorento R.A.G., die er tijdens dit kampioenschap alles aan zullen doen om door te stromen vanuit het huidge B-kader naar het A-kader. Bij de Young Riders (van 18 tot en met 23 jaar) lijkt op voorhand Dominque Roelofsen (Broekland) met S.Umonia de grote favoriet. Veel concurrentie voor dit kampioenschap lijkt zij te duchten te hebben van een zestal combinaties die nu nog deel uit maken van het B-kader en die dit kampioenschap zien als de ultieme mogelijkheid zich in de kijker van de bondscoach te rijden en daardoor in het A-kader. Hendrik Jan Schuttert (Ommen) heeft met Up to Date en Cerona Z twee ijzers in het vuur. Jody van Gerwen (Limbricht) heeft met Shalon Stanford goede resultaten geboekt en datzelfde geldt ook voor Maikel van Mierlo (Koningslust) met Unisono. Ook Stephanie Brugman (Hengelo O.) met Qwinto en Wouter Vos (Apeldoorn) met Chelsea moeten gezien hun prestaties de afgelopen periode hoog in het klassement kunnen eindigen.

Senioren

Ben Schröder (Tubbergen), Gerco Schröder (Tubbergen), Gert Jan-Bruggink (Weerselo), Jeroen Dubbeldam (Weerselo), Mathijs van Asten (IJsselsteyn L.) en Jur Vrieling (Holwierde) zijn allen al eens Nederlands kampioen geweest bij de senioren en hebben ook dit jaar ingeschreven. Dubbeldam komt met BMC Van Grunsven Whisper naar Mierlo om te pogen zijn titel te prolongeren, terwijl Vrieling zijn kampioenspaard VDL Emmerton gaat zadelen.
In totaal staan er maar liefst 59 combinaties op de lijst met inschrijvingen en de onderlinge krachtsverschillen zijn wel eens groter geweest. Voor bondscoach Rob Ehrens is het Nederlands Kampioenschap ook altijd een moment van observatie richting de Meydan Nations Cup competitie en later in het seizoen voor de wereldkampioenschappen in het Amerikaanse Kentucky. Dat moment van observatie wint nog aan kracht omdat parcoursbouwer Louis Konickx in staat is om parcoursen te ontwerpen die op een zeer hoog internationaal niveau staan. In 2009 was het de vraag wie Albert Zoer samen met Okidoki van de titel kon afhouden. Dat was Jeroen Dubbeldam, maar dit jaar is er geen huizenhoge favoriet. Albert Zoer heeft kans, net als Eric van der Vleuten (Mierlo). Ook Gert-Jan Bruggink mag niet worden uitgevlakt, evenmin als Harrie Smolders (Hooge Mierde). Jochen Munsterhuis (Enschede) heeft onlangs goed gepresteerd en datzelfde geldt voorde gebroeders Leopold (Duizel) en Mathijs van Asten. Marc Houtzager (Rouveen) en Opium VS beschikken op papier over de meeste internationale ervaring. Nathalie van der Mei (Makkinga), die vorig jaar verrassend tweede werd, komt nu aan de start met Heechhiem's Tersina en met de eigenaar van dit paard, J.M. van der Meer, is overeengekomen dat deze merrie voor de WEG niet verkocht zal worden. Vincent Voorn (Dinteloord) en Wout-Jan van der Schans (Nijkerk) willen ook graag top presteren om de kansen deel uit te gaan maken van het team dat aan de WEG zal deelnemen volledig in eigen hand te houden.

Zonder uitgesproken favorieten kan dit Nederlands Kampioenschap uitgroeien tot één van de spannendste kampioenschappen van de afgelopen jaren en dat verdient het zijn 40ste aflevering vierende CH Mierlo ten volle.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.chmierlo.nl

Programma Nederlandse kampioenschappen Springen voor Senioren, Young Riders en Junioren in Mierlo van donderdag 29 april tot en met zondag 2 mei

Donderdag 29 april 2010:

J1 10.30 1e ond. NK Junioren Direkt op tijd
Y1 13.00 1e ond. NK Young Riders Tabel C
S2 15.15 1e ond. NK Senioren Tabel C

Vrijdag 30 april 2010:

J2 12.15 2e ond. NK junioren Direkt op tijd
Y2 14.45 2e ond. NK Young Riders Direkt op tijd S5 16.45 2e ond. NK Senioren Direkt op tijd

Zaterdag 1 mei 2010:

J3 08.00 3e ond. NK junioren 1e manche Direkt op tijd Y3 10.00 3e ond. NK Young Riders 1e manche Direkt op tijd S6 12.00 Nationaal 1.40 Grote Prijs van Mierlo Klassiek J3 14.45 3e ond. NK junioren 2e manche Binnen de tijd Y3 16.30 3e ond. NK Young Riders 2e manche Binnen de tijd Huldiging Kampioenen

Zondag 2 mei 2010:

S8 13.30 3e ond. NK Senioren 1e manche Direkt op tijd 15.15 Show
16.15 3e ond. NK Senioren 2e manche Binnen de tijd Eventuele barrage voor NK
17.30 Huldiging

Foto de terreinen van het CH Mierlo door: www.melissen.net