Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 29 april 2010

Start bouw Exodushuis

Binnenkort wordt gestart met de verbouwing van Herenweg 158 ten behoeve van het Exodushuis. De uitspraak van de rechter op 8 april maakt het mogelijk om het opvanghuis voor (ex-) gedetineerden te realiseren. De Stichting Oudorp Veilig en de twee omwonenden vochten eerder het besluit van de gemeente Alkmaar aan om een Exodushuis mogelijk te maken aan de Herenweg. De rechter ziet echter geen bezwaar voor huisvesting op deze plek.

Directeur Exodus Harm Jager: "Ik ben erg blij dat we met de bouw kunnen beginnen. De huidige locatie staat een gezonde bedrijfsvoering in de weg. Op de nieuwe locatie kunnen we de noodzakelijke uitbreiding realiseren van 10 naar 14 plaatsen en zit alles onder één dak zit. Dat is voor Exodus een belangrijke stap voorwaarts."

In dialoog blijven

Hoewel de rechter met haar uitspraak groen licht heeft gegeven voor de bouw, hechten de gemeente en Exodus er aan om in gesprek te blijven met de omwonenden over zaken als de inrichting van de buitenruimte, gevoelens van onveiligheid en goed burenschap. Om die reden is er gisteravond met de omwonenden gesproken. Aanwezig waren het bestuur van Exodus, wethouder Zorg Wim van Veen en Woonwaard. Omwonenden kondigden in het overleg aan het besluit van de rechter voor te leggen aan de Raad van State. Los van de uitkomst van deze rechtsgang heeft een aantal omwonenden en belanghebbenden toegezegd deel te nemen aan het opstellen van een convenant waarin afspraken worden gemaakt over goed burenschap.

Wethouder Wim van Veen: "De rechter heeft met de uitspraak bevestigd dat we de bezwaren van omwonenden zorgvuldig hebben behandeld. Vanuit de gemeente zijn er nu geen belemmeringen meer om het Exodushuis te realiseren. Ik hoop dat we de komende tijd op een constructieve manier in gesprek kunnen blijven met de omwonenden."

Goede zorg

De gemeente heeft de taak om goede zorg te bieden aan (ex-)gedetineerden. Het huidige Exodushuis in de wijk De Horn in Alkmaar Noord voldeed al langere tijd niet meer. Omdat de vestiging over meerdere woningen is verdeeld, kan het personeel van Exodus niet efficiënt worden ingezet. Bovendien is uitbreiding noodzakelijk voor het voortbestaan van Exodus. Dit is op de huidige locatie niet mogelijk. Tot slot is een belofte gedaan aan de directe buren van het huidige Exodushuis aan de Karveelstraat voor een andere locatie omdat het Exodushuis hier geluidsoverlast tussen de woonhuizen geeft.


Noot voor de redactie,