VVD Rotterdam


GEMEENTERAADSFRACTIE ROTTERDAM

Persbericht

Speerpunten VVD duidelijk in coalitieakkoord

Rotterdam, 29 april: De VVD Rotterdam is enthousiast over het coalitieakkoord "Ruimte voor talent en ondernemen". Er zit een duidelijke liberale lijn in. Geen algemene lastenverzwaring, verlaging van het OZB tarief, meer kansen voor ondernemers door minder regels en lasten voor ondernemers en lagere parkeerkosten voor bewoners. Dit alles in een financieel sluitend beleid met duidelijke bezuinigingen.

"De VVD heeft geknokt voor bezuinigingen die niet zouden leiden tot een greep in de portemonnee voor alle Rotterdammers, sterker nog, op onderdelen zorgen we voor financieel voordeel in deze economisch moeilijke tijd," aldus fractievoorzitter Jeannette Baljeu. We kijken met een optimistische blik naar de toekomst. Het gaat er om iedereen in de stad de mogelijkheid te geven zich te ontwikkelen, talenten te ontplooien, iets te ondernemen, waarbij we de problemen van de stad in het vizier houden en krachtig bestrijden. Hulp wordt geboden aan díe mensen die het echt nodig hebben."

Economisch sterke stad

Een belangrijke voorwaarde voor een krachtige economie is een goede bereikbaarheid van de stad. Hierop zal extra worden ingezet. Haven- en stadseconomie moeten elkaar versterken. De VVD heeft zich sterk gemaakt voor afschaffing van de precariobelasting en vergunningen op kleine gevelreclame en terrassen. Verder wordt de dienstverlening voor ondernemers sneller, worden de regels voor ondernemers verminderd en worden vergunningen vereenvoudigd.

Talentvolle stad

Investeren in talent is voor de VVD van groot belang voor de toekomst van de stad. Sport, werk en taal zijn daarin erg belangrijk. Het leren én spreken van de Nederlandse taal is essentieel om mee te doen in de maatschappij. Daartoe worden voor- en vroegschoolse taaleducatie geïntensiveerd. De kwaliteit van taal en inburgeringscursussen moet verbeterd worden, waarbij inburgeraars weer een eigen bijdrage betalen. Vakscholen worden uitgebreid en in sport en onderwijs wordt extra geïnvesteerd.

Aantrekkelijke stad

Een veilige, schone en mooie stad blijft prioriteit. Daarin moet de gemeente tot excellente uitvoering komen. Streven is te komen tot een verdeling van 60 (middelduur-duur) - 40 (goedkoop) -verhouding aan woningen in de stad. Er wordt niet gebouwd voor de leegstand. Huisvesting voor studenten en afgestudeerden wordt verbeterd. Een aantrekkelijke, groene stad is het uitgangspunt.

Veiligheid houdt topprioriteit: het actieprogramma Veilig wordt uitgevoerd, de stadsmarinier blijft bestaan, en er is voortdurende aandacht voor veiligheid op straat. De stad moet veilig zijn!

Financieel gezonde stad

Voor de VVD is een sluitend financieel beeld in tijden van bezuinigingen een voorwaarde. Hiertoe wordt kritisch gekeken naar de eigen organisatie, wat tot 1000 ambtenaren minder moet leiden.

De lasten voor burgers en ondernemers gaan omlaag: de kosten voor een eerste parkeervergunning voor bewoners worden gehalveerd. Het pad van verzelfstandiging van de bibliotheek wordt verder ingegaan. Mensen met een uitkering leveren een tegenprestatie.

De VVD levert in het nieuwe College twee wethouders. Jeannette Baljeu wordt wethouder Regionale Economie, Haven, Verkeer & Vervoer. Tevens wordt ze 2e loco-burgemeester. Antoinette Laan wordt wethouder Sport & Recreatie (incl. Stadionpark) en Kunst & Cultuur. Jeannette was eerder wethouder in Rotterdam van 2006-2009, Antoinette was dagelijksbestuurder van de deelgemeente Kralingen-Crooswijk van 1998-2004.