Gemeente Oldebroek


Koninklijke onderscheiding voor negen inwoners Oldebroek

Donderdag 29 april ontvingen negen inwoners van de gemeente Oldebroek een Koninklijke onderscheiding. Dat gebeurde in een feestelijke bijeenkomst in het gemeentehuis. Burgemeester W. L. Zielhuis spelde de lintjes op. De gedecoreerden werden allemaal benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer C. G. Brouwer, Wezep
Lid in de Orde van Oranje Nassau
De heer Brouwer is al 50 jaar maatschappelijk actief. In die periode zette hij zich in voor een groot aantal organisaties. Zo was hij 15 jaar voorzitter van de Wit-Gele Kruisvereniging Noorden waar hij mede verantwoordelijk was voor de organisatorische leiding en het financieel beleid. Ook was hij intensief betrokken bij de fusie met het Groene Kruis. De heer Brouwer was onder andere voorzitter van het Rooms Katholieke Zangkoor Wezep en de Parochiële Charitatieve Instelling en secretaris en bestuurslid van de stuurgroep Interparochiële regio Noord Veluwe. Ook zette hij zich in als begeleider van bootvluchtelingen op landgoed Victoria Vesta. De heer Brouwer is nog steeds actief, onder meer als voorzitter van de stichting Vrienden van IJsselvliedt en Mappa Mondo.

De heer E. Mechielsen, Wezep
Lid in de Orde van Oranje Nassau
De heer Mechielsen zet zich sinds een groot aantal jaren in voor de sport. Zestien jaar is hij secretaris van voetbalvereniging WHC in Wezep, waarbij hij onder meer contacten onderhoudt met de supportersvereniging en externe relaties. Daarvoor was hij jeugdleider bij voetbalclub OZC in Ommen en lid van het jeugdbestuur van voetbalclub CSV´28 in Zwolle. De heer Mechielsen was ook politiek actief. Negen jaar was hij partijvoorzitter van D´66 in Ommen en vier jaar steunfractielid van D´66 in Zwolle. Daarnaast zette de heer Mechielsen zich in voor onder meer de medezeggenschapsraad van De Reggeberg in Hellendoorn. Op kerkelijk gebied is de heer Mechielsen actief als secretaris van het college van kerkrentmeesters van de hervormde gemeente Pauluskerk in Wezep.

De heer G. Riezebos, Wezep
Lid in de Orde van Oranje Nassau
De heer Riezebos was vijftien jaar voorzitter van de stichting Jeugdcentrum Wezep. Daar bouwde hij in roerige tijden contacten op met verschillende groepen jongeren. Hij was betrokken bij de realisatie van zwembad De Steur in Kampen en zette zich veertien jaar in als penningmeester en tweede voorzitter van de organisatie. Al 38 jaar is hij trainer en coach van verschillende waterpoloteams. De heer Riezebos was jarenlang voorzitter van de cliëntenraad van gezinsvervangend tehuis De Kroon, waarbij hij ook lid was van de centrale cliëntenraad van de J. P. van den Bent Stichting. Nog steeds is hij actief als voorzitter van de stichting Oranje Comité Wezep en bestuurslid van de Stichting Welzijn Ouderen Wezep/Hattemerbroek.

De heer J. Schoonhoven, Hattemerbroek
Lid in de Orde van Oranje Nassau
De heer Schoonhoven was ruim 25 jaar bestuurslid van de Begrafenisvereniging Wezep en Omstreken, waarvan hij zich twintig jaar inzette als secretaris. In die periode was hij nauw betrokken bij de realisatie van een eigen uitvaartcentrum voor de vereniging. Ook is de heer Schoonhoven meer dan twintig jaar actief in de paardensport. Hij was ringmeester van de warmbloedpaardenfokvereniging Oldebroek en omstreken en baancommissaris/hoofdcommissaris van de Paardenfokdag en ringmeester bij het tuigpaardenconcours in Doornspijk. Nog steeds zet hij zich in als ringmeester bij lokale paardenkeuringen. De heer Schoonhoven was bijna twintig jaar lid van de kerkenraad van de Gereformeerde Kruiskerk en zette zich in voor de vrijwillige brandweer Hattemerbroek.

De heer M. H. Schutte, Wezep
Lid in de Orde van Oranje Nassau
De heer Schutte is al meer dan dertig jaar actief in de paardensport. Ruim twintig jaar is hij bestuurslid van De Heuvelruiters. Ook is hij vrijwilliger bij de vereniging, waarbij hij onder andere verantwoordelijk is voor het onderhoud van de terreinen en de gebouwen. Sinds tien jaar is hij bestuurslid van de Kringvereniging Noordoost-Veluwe en Oost-Flevoland. Ook is hij bestuurslid van het regiobestuur van de KNHS, de overkoepelende organisatie voor de hippische sport. Daar vertegenwoordigt hij alle hippische verenigingen van de Noord-Veluwe en Flevoland. Al meer dan twintig jaar zet de heer Schutte zich in als parcoursbouwer. In zijn functie als bestuurslid van de Onderlinge Paardenverzekering voert hij ieder jaar, naast de reguliere bestuurstaken, een groot aantal taxaties van paarden uit.

Mevrouw B. G. Verberk-Jansen, Wezep
Lid in de Orde van Oranje Nassau
Mevrouw Verberk zette zich de afgelopen dertig jaar in voor een groot aantal organisaties. Ze was bestuurslid van onder meer het jeugd- en jongerencentrum Wezep, de Beredina Stoel Stichting, Arcadia in Wezep en het Nederlandse Rode Kruis afdeling Zwolle. Ook was ze lid van verschillende commissies, waaronder de adviescommissie bezwaarschriften van de gemeente Hattem. Al zestien jaar is ze lid van de commissie Ambtelijke Rechtspositionele Aangelegenheden Almelo. Daarnaast zette mevrouw Verberk zich onder meer in als medewerker van het Blijf van m´n Lijf-huis in Zwolle, de Telefonische Hulpdienst en Slachtofferhulp. Vier jaar was ze raadslid voor de gemeente Oldebroek. Sinds vier jaar zet ze zich in als lid van de Raad van Commissarissen van deltaWonen.

De heer J. J. Verdonk, Wezep
Lid in de Orde van Oranje Nassau
De heer Verdonk is sinds lange tijd actief in hervormde gemeente Pauluskerk in Wezep. Hij was vijftien jaar ouderling en is sinds zeven jaar voorzitter van de kerkenraad. Tien jaar lang was hij voorzitter van de plaatselijke afdeling van het CDA. In die periode was hij ook redacteur van het blad CDA-viertje. Daarnaast zette de heer Verdonk zich als lid en voorzitter jarenlang in voor de klankbordgroep van de Rabobank Wezep, die zich onder meer boog over een fusie. Ook was hij chauffeur van de buurtbus in de gemeente Oldebroek.

De heer B. O. de Vries, Wezep
Lid in de Orde van Oranje Nassau
Het echtpaar De Vries zet zich al tientallen jaren in voor mensen met psychisch-pastorale problematiek. De heer De Vries kwam door zijn werk als huisarts met deze groep mensen in aanraking en besloot de opleiding voor psychiater te volgen. Lange tijd nam hij mensen in huis om hen psychisch te ondersteunen. Samen met zijn vrouw richtte hij in 1981 de stichting In de Wingerd op, waar mensen terechtkunnen voor psychische hulp en therapie. Daar werkte hij vijftien jaar als vrijwilliger. Ook was hij vijftien jaar consulent bij het Evangelisch Begeleidingscentrum. Nog steeds zet de heer De Vries zich in voor mensen die ondersteuning en begeleiding nodig hebben.

Mevrouw J. H. de Vries-Tjerkstra, Wezep
Mevrouw De Vries zette zich bijna dertig jaar in voor stichting In de Wingerd, de stichting die zij samen met haar man oprichtte. In die jaren ondersteunde zij haar man bij de opvang van mensen in psychische nood. Dat deed zij naast de zorg voor haar gezin met vier geadopteerde kinderen. Ze voorzag de gasten van kost en inwoning en voerde gesprekken met ze. Door de jaren heen gaf het echtpaar De Vries speciale zorg aan ongeveer 150 jonge mensen, waardoor zij hun leven weer op de rails konden krijgen. Afdrukken

© gemeente Oldebroek - Laatst gewijzigd 29-04-2010