Gemeente Winterswijk


Zeven Winterswijkers koninklijk onderscheiden tijdens lintjesregen

29 april 2010

Op donderdag 29 april heeft burgemeester Thijs van Beem tijdens de jaarlijkse 'lintjesregen' zes inwoners van Winterswijk een koninklijke onderscheiding opgespeld. Deze zes inwoners zijn door de koningin benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Het zestal werd gedecoreerd tijdens een bijeenkomst in Hotel Frerikshof. Een zevende inwoner van Winterswijk kreeg bij de lintjesregen in de gemeente Doetinchem een lintje uitgereikt. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

De volgende zes inwoners zijn in Winterswijk onderscheiden:

Mevrouw J.P. Zieverink-Hegeman (78 jaar) was van 1980 tot 2000 medeoprichter en vrijwilliger van de Nationale Vereniging De Zonnebloem, afdeling Meddo. Zij was actief betrokken bij diverse activiteiten, zoals het bezoeken van mensen, het organiseren van activiteiten. Daarnaast is zij actief geweest als hoofd huishouding op de Zonnebloemboot. Van 1980 tot heden is zij actief als vrijwilliger ten behoeve van Huize Roetendael. Zij bezoekt alleenstaande ouderen en neemt hen mee naar kaartactiviteiten, daarbij is zij actief als gastvrouw. Vanaf 1995 begeleidt zij tevens een aantal mensen in het weekend naar de kerk of naar culturele activiteiten. Ook is mevrouw Hegeman sinds 1989 vrijwilliger ten behoeve van alleenstaanden in Winterswijk Meddo. Jaarlijks neemt zij samen met haar echtgenoot op hemelvaartsdag iemand mee om deze persoon een fijne dag te bezorgen. Ook was zij van 1999 tot 2007 vrijwilliger ten behoeve van de RK- kerk in Meddo. Zij was actief betrokken bij de wekelijkse sch oonmaak van de pastorie. Ook is mevrouw Hegeman als sinds 1999 collectant ten behoeve van de Artrose- en Reumastichting en de KWF kankerbestrijding. Ook was zij in 2002 vrijwilliger ten behoeve van een terminaal zieke man in Meddo. Tot slot zet mevrouw Hegeman zich al sinds 2008 in als vrijwilliger ten behoeve van de Zorgboerderij Panovenhuuske. Zij is medeverantwoordelijk voor de verzorging van de maaltijden en daarnaast verricht zij diverse hand- en spandiensten.

De heer H.B.J. Hoog Antink (69 jaar) was en is werkzaam als aannemer en heeft daarnaast de volgende activiteiten ontplooid. Vanaf 1971 zet hij zich in voor de parochiekerk H. Johannes de Doper. Van 1971-1978 was hij lid en penningmeester van het kerkbestuur, van 1978-2000 lid van de onderhoudsgroep, van 1987-1989 was hij lid van de jubileumcommissie inzake het 100-jarig jubileum van de parochie en het 125-jarig bestaan van het kerkgebouw in 1989. Mede door zijn inzet is een bedrag van 100.000 gulden geworven. Vanaf 2000 is hij koster een heeft hij zich tevens ingezet voor de restauratie van de Mariakapel in 2007 en de realisatie van een monument voor doodgeboren en niet gedoopte kinderen in 2007. Daarnaast was de heer Hoog Antink van 1979-2007 commissaris van de Onderlinge Waarborgmaatschappij Winterswijk. Hij was belast met het opnemen van alle bouwkundige schaden in het werkgebied van de Onderlinge, organiseerde taxatiedagen, adviseerde omtrent de nieuwbouw en heeft zich voor he t 125-jarig bestaan van de Onderlinge ingezet voor de totstandkoming van een herdenkingsboekje. Daarnaast is hij sinds 1983 vrijwilliger bij muziekvereniging St.Jan. Hij heeft het initiatief genomen voor de organisatie van de jaarlijkse muzikale bosfeesten in Meddo. Hij is onder meer belast met de organisatie, de fondsenwerving en heeft als sponsor zelf financiële middelen bijgedragen. Ook heeft hij ervoor gezorgd dat de vereniging nu over een eigen ruimte beschikt. Vanaf 1985 is de heer Hoog Antink voorzitter en voortrekker van de Werkgroep Meddo's Verleden van het buurtschap Meddo (1421 inwoners). Deze werkgroep verzamelt historische gegevens over Meddo en zijn bewoners. Op basis van dit materiaal zijn onder meer twee fototentoonstellingen georganiseerd, twee boeken gepubliceerd (Meddo deel 1 d.d. 1989 en Meddo deel 2 d.d. 1995) en wordt twee keer per jaar het tijdschrift "Meer over Meddo" uitgegeven. Het kamervullende archief is bij betrokkene in huis geplaatst. Sinds 1988 is d e heer Hoog Antink lid van het stichtingsbestuur van de Stichting Rommelmarkt Meddo (2009), voorheen de Rommelmarktcommissie Meddo die is voortgekomen uit de jubileumcommissie 100/125-jarig bestaan van de parochie en het kerkgebouw van H. Johannes de Doper. De opbrengsten van de rommelmarkt komen ten goede aan diverse goede doelen. Betrokkene fungeert als organisator en motor binnen deze stichting waar zo'n 150 vrijwilligers actief voor zijn. De activiteiten van betrokkene zijn onder meer het ophalen van goederen, het onderhouden van contacten met bedrijven en instanties, de coördinatie van logistiek werkzaamheden, het opstellen van de planning en indeling van de medewerkers en het mede zorg dragen voor de promotie. Tot slot zet de heer Hoog Antink zich sinds 2006 in als lid van het bestuur van de Stichting De Panoven in Meddo. Deze stichting heeft als doel de droogschuur 'Het Panhoes' te restaureren. Betrokkene heeft met name een grote inbreng op bouwtechnisch gebied.

Mevrouw B.W. Lammers-te Winkel (72 jaar) is sinds 1981 actief lid en ouderling (1981-1985 of tot 1989, 1992-1996,2000-2004) van de Protestantse Gemeente Winterswijk. Daarnaast verricht zij diverse hand- en spandiensten. Vanaf ongeveer 1985 is zij vrijwilliger ten behoeve van haar nicht mevrouw Frieda te Strake in Borculo. Zij is betrokken bij de verzorging van haar nicht die een verstandelijke beperking heeft en vanaf 2002 in een 24-uurs woonvoorziening woont. Zij bezoekt haar nicht regelmatig (5-8 maal per jaar) en verzorgt daarnaast de verjaardag van haar nicht in haar eigen huis voor de familie. Sinds 1992 is mevrouw Lammers vrijwilliger ten behoeve van het Verpleeghuis Pronsweide. Zij is actief betrokken bij de organisatie van de kerkdiensten en van de groepsactiviteiten ten behoeve van de geestelijke verzorging. Ook is zij vanaf 1992 vrijwilliger voor het Woonzorgcentrum De Berkhof. Zij is actief als gastvrouw in de huiskamer. Daarnaast is zij medeverantwoordelijk voor het or ganiseren van diverse (incidentele) activiteiten zoals het kerstdiner, reisjes, etc. Sinds 1995 is zij daarnaast vrijwilliger ten behoeve van de Supportersvereniging van de Christelijke Muziekvereniging Eendracht (150 leden) in Winterswijk. Zij is medeverantwoordelijk voor de fondsenwerving voor de vereniging, onder andere door het verzorgen van de jaarlijkse rommelmarkt. Tot slot is mevrouw Lammers sinds 2003 vrijwilliger voor de Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé (voorheen: Unie Van Vrijwilligers, afdeling Winterswijk) te Winterswijk. Zij is actief betrokken bij het begeleiden van de bewoners van de diverse woonzorginstellingen naar ziekenhuizen voor een bezoek aan de arts of de specialist.

De heer B.H. Lammers (73 jaar) is vanaf 1975 actieflid en diaken (1975-1979 of tot 1983, 1995-1999, of tot 2003) van de Protestantse Gemeente Winterswijk. Daarnaast is hij actief lid van de Commissie Vakantiebureau. Eveneens bezorgt hij het Kerkblad en is hij actief betrokken bij diverse acties als de Verjaardagsactie en de Actie Kerkbalans. Vanaf 1995 is hij vrijwilliger ten behoeve van mevrouw Frieda te Strake in Borculo. Hij is samen met zijn vrouw betrokken bij de verzorging van hun nicht. Daarnaast is de heer Lammers vrijwilliger - en tot 2008 bestuurslid - van de Supportersvereniging van de Christelijke Muziekvereniging Eendracht (150 leden) in Winterswijk. Daarnaast is hij medeverantwoordelijk voor de fondsenwerving van de vereniging, onder andere door het verzorgen van de jaarlijkse rommelmarkt. Hij is ruim 10 jaar leider geweest van de vrijwilligers voor de fondsenwerving. Sinds 2002 is de heer Lammers vrijwilliger voor de Klussendienst van het woonzorgcentrum De Berkhof. Hij is medeverantwoordelijk voor de uitvoering van en de advisering over diverse grote en kleine klussen. Daarnaast is hij actief betrokken geweest bij de verhuizing in 2008 naar de tijdelijke huisvesting. Tot slot is de heer Lammers sinds 2005 vrijwilliger voor de Protestants Christelijke Ouderenbond (PCOB), afdeling Winterswijk (330 leden). Hij is verantwoordelijk voor de ledenwerving en het verzendklaar maken en het bezorgen van het ledenblad 'Perspectief'.

De heer G.J.A. Eppingbroek (72 jaar) was van 1948-1952 hulpbibliothecaris in de bibliotheek van Lichtenvoorde. Daarnaast was hij van 1972-1980 actief lid en gedurende 4 jaar bestuurslid van de Parochiële Werkgroep Jongeren van de Sint Jacobsparochie in Winterswijk. Vanaf 1972 is de heer Eppingbroek actief lid van de Vereniging voor Oudheidkunde Lichtenvoorde (VOL); hij was penningmeester van 1990-2002, waarnemend secretaris van 1993 tot 1994 en van 1989 tot 2006 was hij bestuurslid; de VOL stelt zich ten doel de beoefening van de geschiedenis van de voormalige gemeente Lichtenvoorde te bevorderen; hij heeft talloze exposities ingericht; vanaf 2001 richt hij de vitrines in de hal van de 'Koninklijke Hulshofs Leerfabrieken Lichtenvoorde' in; vanaf 1989 tot op heden brengt hij per fiets de halfjaarlijkse periodiek rond voor de leden die in Winterswijk, Aalten, Bredevoort, Vragender, Lievelde, Groenlo en Eibergen wonen. Van 1975-1983 was de heer Eppingbroek lid van de Ouderraad van de Sint Jozefschool in Winterswijk; hij heeft in 1983 de foto-expositie ingericht. Van 1975-1987 en van 1992-2005 was hij secretaris van de Filatelistenvereniging "De Klomp" te Winterswijk; sinds 1975 is hij medeorganisator van de jaarlijkse Grensruildag; tevens was hij medeoprichter van het clubblad 'Pincet'. Van 1982 -1987 was de heer Eppingbroek lid van de Oudercommissie van de r.-k. Mavo in Winterswijk. Tot slot zet de heer Eppingbroek zich sinds 1999 in als vrijwilliger bij en tot 2006 lid van het algemeen bestuur van het Staring Instituut Doetinchem; vanaf 2006 tot op heden is hij lid (secretaris) van de Raad van Toezicht; het doel van het instituut is het volgen van het streekeigene en dat door middel van publicaties of anderszins vast te leggen; hij is tevens lid van de bibliotheekcommissie.

De heer G.D Buursink (54 jaar) was van 1994 tot 1998 en van 2002 tot 10 maart 2010 raadslid van de gemeente Winterswijk. Hij krijgt de benoeming bij defungeren als volksvertegenwoordiger (raadslid).

De volgende inwoner is in Doetinchem onderscheiden:

De heer J.P. Donderwinkel (62 jaar) wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De uitreiking vindt plaats in de gemeente Doetinchem. De heer Donderwinkel wordt onderscheiden vanwege zijn grote inzet voor onder meer de Stichting Doetinchemse Molens, de vereniging IG&D, Zorgcentrum IJsselzicht, de Stichting Bedrijventerreinen Doetinchem, ABH City Vereniging Winterswijk, de Stichting Molen 'Bataaf', de Adviescommissie Cultuurhistorie Winterswijk, de Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclub (FEHAC), de Stichting Beheersfonds Bedrijventerrein Wijnbergen (SBBW), de Vereniging Monumentenbelangen, de Stichting Vrienden van de Winterswijkse Molens.