Wageningen Universiteit en Researchcentrum

3 mei 2010

Onderdeel: Wageningen University
Nummer: Ppsg

Vier groepjes VWO-leerlingen hebben met hun profielwerkstuk op het gebied van de plantenwetenschappen de Linnaeusprijs 2010 gewonnen. De prijzen zijn op 29 april uitgereikt. De hoofdprijs gaat naar Angela van der Maarel en Patricia Knijnenburg, leerlingen van het Stanislascollege uit Delft voor hun onderzoek naar de invloed van de waslaag van planten op de vraat van rupsen van het koolmotje. De Linaeusprijs is een stimuleringsprijs van Wageningen University om de belangstelling voor de plantenwetenschappen te verhogen, zodat aan de grote vraag van het bedrijfsleven naar goed opgeleide plantenwetschappers kan worden voldaan.

De tweede prijs van de Linnaeusprijs 2010 gaat naar Milou Dijkhuizen en Martijn Scholtemeijer van het Revius Lyceum uit Doorn voor hun onderzoek naar de verdwijning van bijenkolonies.

Omdat een viertal werkstukken duidelijk boven de rest van de inzendingen uitstak heeft de jury besloten om twee derde prijzen uit te reiken. Jos Klein Haneveld, Ralph van Zwieten en Jordi Nahumury van het Staring College uit Lochem kregen een derde prijs voor hun werkstuk getiteld âEen helpende poot voor de natuur. De verspreiding van plantenzaden door hondenâ. Ex aequo eindigde Iris Schut van het Dalton Den Haag met haar werkstuk waarin ze aspirine heeft gewonnen uit het plantje bergthee.

Het Departement Plantenwetenschappen van Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, schreef dit jaar voor het tweede jaar op rij de Linnaeusprijs uit, een prijsvraag voor het beste profielwerkstuk op het gebied van de plantenwetenschappen.

De winnaars ontvingen uit handen van prof.dr. Richard Visser, hoogleraar Plantenveredeling aan Wageningen University naast een oorkonde, een geldprijs van ⬠500. Voor de nummers twee en drie waren er geldprijzen van respectievelijk ⬠250 en ⬠100.

Verder heeft de jury ook besloten om nog een eervolle vermelding toe te kennen aan Ivo Dols, leerling van Trevianum uit Sittard vanwege de zeer uitgebreide opzet van zijn werkstuk over de CO2 opname door grassoorten, en de technische aanpak van het onderzoek, waarvoor hij zelf een plantenkast heeft gebouwd.

Nederlandse bedrijven zijn op het gebied van plantaardige productie (bloemen, groente en fruit) en de productie en veredeling van plantaardig uitgangsmateriaal (zaden, stekken en bollen) wereldwijd toonaangevend en leveren ook een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse economie.

De bedrijven hebben echter voortdurend te kampen met grote aantallen vacatures voor hoger opgeleiden. De arbeidsmarkt vraagt al jaren naar academici met plantenkennis. De afghelopen jaren kozen te weinig studenten voor de bacheloropleiding plantenwetenschappen om aan de vraag van de bedrijven te kunnen voldoen. Ook is er slechts een gering aantal studenten dat zich binnen de biologieopleidingen aan de verschillende Nederlandse universiteiten specialiseert in planten. Met de prijsvraag willen de initiatiefnemers in het biologieonderwijs op middelbare scholen meer aandacht voor planten genereren, zodat meer scholieren en studenten voor planten zullen kiezen.

Foto: Winnares Patricia Knijnenburg van het Stanislascollege uit Delft (medewinnares Angela van der Maarel was verhinderd). (foto: Guy Ackermans)