Gemeente Lingewaard



1e Lustrum van de HAN-KAN estafette marathon

Op 9 mei a.s. is het voor de 5e keer dat de HAN-KAN marathon wordt georganiseerd. De HAN-KAN marathon is de enige marathon van deze regio en loopt hoofdzakelijk door onze gemeente. Dit houdt ook in dat het verkeer hier en daar hinder zal kunnen ondervinden. Met de organisatie zijn echter maatregelen afgesproken om de hinder zo klein en zo kort mogelijk te houden.

Ook is het evenement, en zeker dit lustrum, aanleiding om te vieren. Niet alleen de prestatie telt, maar ook het meedoen. De start van de HAN-KAN is dit jaar om 9 uur s morgens in Nijmegen. Ongeveer 1.000 lopers lopen dan via onze mooie gemeente naar de campus van de HAN in Arnhem. Aan dit evenement doen ook bedrijventeams mee en teams van de gemeenten Lingewaard, Nijmegen en Arnhem.
De gemeente Lingewaard loopt met 3 teams in competitie met Nijmegen en Arnhem. De afgelopen jaren heeft Lingewaard 3 keer de beker gewonnen, maar vorig jaar was Arnhem de snelste.

De lopers zullen Bemmel ongeveer tussen 10 en 11 uur passeren op weg naar Gendt. Op het Julianaplein in Gendt is het 2e wisselpunt op de helft van de afstand. Het Julianaplein zal gezellig zijn aangekleed en hier wordt muziek gemaakt door het bekende Bemmelse Dweilorkest De Boemels. De lopers worden hier verwacht tussen 10.30 en 11.30 uur. Na Gendt passeren de lopers Doornenburg via de Molenstraat en Koffiemolen en Angeren via de dijk terwijl in Huissen weer een wisselpunt is. In Huissen zullen de meeste lopers passeren tussen 11.15 en 12.30 uur. En hier kunnen de kijkers en lopers genieten van de gezellige klanken van het in de wijde omgeving bekende orkest De Bevelanders. Zij staan op de dijk ter hoogte van Albert Heijn. Hierna spoedt iedereen zich via de Melkweg naar Arnhem.

Het is logisch dat een dergelijk evenement hier en daar wat overlast zal geven. Met name doorgaand verkeer zal tussen 10 en 14 uur rekening moeten houden dat op enkele oversteekpunten voorrang gegeven dient te worden aan de lopers van de marathon. Door de organisatie is aangetoond dat de overlast beperkt blijft en dat de veiligheid nauwlettend in de gaten wordt gehouden.
HAN-KAN

(Geplaatst: 4 mei 2010)