Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - vrijdag 14 mei 2010

Gemeente laat platanen controleren op Massariaziekte

De gemeente Amersfoort laat alle platanen die 30 jaar en ouder zijn onderzoeken op Massariaziekte. Massariaziekte is een schimmelziekte en veroorzaakt een snel optredende houtrot in takken, waardoor deze kunnen afbreken. De ziekte komt alleen voor bij platanen.

In 2008 is voor het eerst Massariaziekte in Amersfoortse bomen aangetroffen. Door de platanen regelmatig te controleren krijgt de gemeente een goed beeld hoeveel bomen er door de Massariaziekte zijn aangetast. De controle start op 17 mei en duurt naar verwachting een week. In augustus worden de bomen nog een keer gecontroleerd.

Verwijderen van besmette takken
Het onderzoek wordt uitgevoerd door medewerkers van het bureau Cobra boomadviseurs bv. Zij inspecteren de bomen met behulp van een hoogtecamera. Nadat alle platanen van 30 jaar en ouder zijn gecontroleerd, worden de platanen waar Massariaziekte is aangetroffen behandeld. Besmette takken worden dan direct afgezaagd, zodat deze niet onverwachts kunnen afbreken en schade kunnen aanrichten. Hierbij kan het noodzakelijk zijn om ook dikke takken te verwijderen. Dit schaadt in sommige gevallen het aangezicht van de bomen, maar is uit het oogpunt van veiligheid noodzakelijk.

Massaria
De Massariaziekte tast zowel dunne als dikke takken van platanen aan. Daarbij worden vooral de bovenste delen van de takken aangetast, waardoor het waarnemen van de ziekte vanaf de grond niet of nauwelijks mogelijk is. De houtrot die door Massariaziekte optreedt, zorgt voor een snelle afname van de stevigheid van de tak, met als gevolg dat de takken afbreken.

Noot voor de redactie,

Gemeente Amersfoort