Evangelische Omroep

Nr. 093
Hilversum, 11 mei 2010

BLAUW BLOED EXTRA: 'DE BERNADOTTES, EEN KONINKLIJKE FAMILIE' zaterdag 15, 22 en 29 mei om 19.30 uur op Nederland 2

Vanaf 15 mei zendt de EO Blauw Bloed Extra uit. De eerste drie afleveringen staan in het teken van 'De Bernadottes, een koninklijke familie'. Deze serie biedt een uniek kijkje in het werk en privé-leven van de Zweedse royals. Regisseur Gregor Nowinski volgde het koninklijke paar en hun drie kinderen: kroonprinses Victoria, prinses Madeleine en prins Carl Philip twee jaar op de voet. Niet eerder gaven leden van de Zweedse koninklijke familie zulke openhartige interviews en openden ze letterlijk de paleisdeuren om de kijker een blik te gunnen in hun familievertrekken. Het jaar 2010 wordt een bijzonder jaar voor de Bernadottes en daarmee voor heel Zweden. Op 19 juni trouwt kroonprinses Victoria met Daniel Westling. Kijk voor meer info op www.blauwbloed.tv

Aflevering 1 - 15 mei - 19.30 uur - Nederland 2
Koning Carl Gustaf XVU zit sinds 1973 op de troon. Zijn vader, kroonprins Gustaf Adolf, kwam in 1947 om het leven. Carl Gustaf was toen pas een jaar oud. Koninigin Silvia kwam als Silvia Sommerlath ter wereld, als kind van Duits-Braziliaanse ouders. Sinds haar huwelijk in juni 1976 met koning Carl Gustaf is zij een van de populairste Zweedse royals. Ze krijgt internationale erkenning voor haar leidende rol in diverse sociale projecten over de hele wereld. Tijdens haar reizen wordt ze vaak bijgestaan door haar dochters kroonprinses Victoria en prinses Madeleine. Kroonprinses Victoria werd geboren op 14 juli 1977 en is daarmee het oudste kind van koning Carl Gustaf en koningin Silvia. Op een dag wordt zij koningin van Zweden, maar nu is ze vooral 'bijna-bruid'.

Aflevering 2 - 22 mei - 19.30 uur - Nederland 2
Koning Carl Gustaf, koningin Silvia en hun kinderen Victoria, Madeleine en Carl-Philip geven een kijkje in hun werk- en privé-leven. In dit tweede deel wordt de kijker meegenomen naar het idyllische Solliden Palace, waar de koninklijke familie veel gelukkige gezinsvakanties doorbracht. Prinses Madeleine vertelt uitgebreid over haar opvoeding en de familietradities. Verder is in deze aflevering te zien hoe de wekelijkse vergaderingen verlopen tussen koning, koningin, kroonprinses en hun staf. Alle koninklijke activiteiten die op de agenda staan passeren de revue. Daarnaast kijken we in de koninklijke keuken tijdens de voorbereidingen van een staatsbanket.

Aflevering 3 - 29 mei - 19.30 uur - Nederland 2
Prinses Victoria is bijzonder populair bij de internationale pers. Haar rol als goede-doelenambassadeur vervult ze met verve en ze is ambassadeur van de Zweedse export-industrie. De prinses houdt van de natuur. Haar liefde voor sport deelt ze met haar vader en haar aanstaande echtgenoot Daniel Westling. Westling is niet van koninklijke of adellijke komaf. In het verleden verloren Bernadottes die met een burgermeisje of -jongen trouwden, hun titels en hun rechten op de troon. De inmiddels 93-jarige prins Carl-Johan Bernadotte, een oom van de huidige koning, raakte zijn titels, privileges en geld kwijt toen hij in 1946 trouwde met een burgermeisje.


---
Noot voor redactie,

Evangelische Omroep