Algemene Onderwijsbond

het Onderwijsblad nr 9 15 mei 2010

Utrecht, 14 mei 2010

Hierbij de belangrijkste onderwerpen uit het nieuwe nummer van Het Onderwijsblad nummer 9 van 15 mei, dat aanstaande zaterdag bij de leden van de Algemene Onderwijsbond wordt bezorgd.

Coververhaal: D66 verdubbelt aanhang onderonderwijspersoneel, SP halveert Een aardverschuiving onder het onderwijspersoneel, zo mag je het stemgedrag van de AOb-leden wel noemen. De SP gehalveerd, D66 verdubbelt. Terugblikkend op de afgelopen kabinetsperiode is de Lerarenbeurs de populairste maatregel, gratis schoolboeken de minst geliefde. Een nieuw kabinet moet volgens de leden één ding bovenaan de prioriteitenlijst zetten: een klas met 24 leerlingen met een bevoegde leraar moet het uitgangspunt voor de bekostiging worden. Dat blijkt uit het ITS-onderzoek onder bijna 5000 leraren en ander onderwijspersoneel. Klik hier voor meer

Interview D66-kamerlid Boris van der Ham: "Ik zou het heel mooi vinden als een specialistische leraar op het vmbo in salariëring op hetzelfde niveau zit als een eerstegrader."

Interview SP-lijsttrekker Emile Roemer: "De praktijk is altijd veel weerbarstiger dan de theorie als je 26 kinderen voor je snufferd hebt, waarvan vijf zorgleerlingen." De nieuwe lijsttrekker van de SP kan het weten, hij stond zelf jarenlang voor de klas.

Onderzoek: Maar negentig leerlingen, toch bijna een miljoen in kas Toezichthouders, medezeggenschapsraden en ouders moeten van de commissie-Don meer kritische vragen stellen over de misplaatste zuinigheid van schoolbesturen. Maar daar zijn de meeste rijke scholen niet van gediend. "We verantwoorden ons zoals we het zelf willen, we hoeven geen uitleg te geven aan u." Scholen in het basis- en voortgezet onderwijs hielden in 2008 minder geld over. Maar door het excessieve spaargedrag uit het verleden hebben zes van de tien besturen veel te veel geld op de bank staan. Dat wordt niet meer getolereerd. Wie niet zelf het geld laat rollen, krijgt van de Onderwijsinspectie de opdracht een investeringsplan te maken.

Nieuws: Nijmeegs gymnasium laat examencijfers slingeren Examenuitslagen van 52 leerlingen hebben negen maanden lang open en bloot op de website van het Stedelijk Gymnasium in Nijmegen gestaan. Klik hier voor meer

Nieuws: Nascholingsbudget voortgezet onderwijs laag Scholen voor voortgezet onderwijs geven relatief weinig geld uit aan scholing van hun werknemers. Gemiddeld gaat het om 1 procent van de loonsom, terwijl dat in het bedrijfsleven in 2005 al 1,2 procent was. Bij kennisintensieve sectoren ligt dat percentage echter fors hoger en loopt op tot 2,5 procent van de loonsom.

Hoofdkantoor AOb Jaarbeursplein 22 Postbus 2875 3500 GW Utrecht

Aanmelden nieuwsbrief Ontvangt u deze nieuwsbrief via een collega en wilt u voortaan de nieuwsbrief automatisch op uw eigen e-mailadres ontvangen? Meld u nu aan: www.aob.nl

Het volgende nummer verschijnt 29 mei


Algemene Onderwijsbond