Cinemien

PERSBERICHT

14 mei 2010


- onder embargo tot 14 mei 21.00 uur -

6e LAFF (Latin American Film Festival) trekt weer meer bezoekers

Contracorriente wint publieksprijs en Latin Angel Youth Jury Award, Norteado wint Latin Angel Jury Award

De Mexicaanse speelfilm Norteado (Northless) van Rigoberto Pérezcano krijgt vanavond op de slotavond van het 6e LAFF (Latin American Film Festival) de Latin Angel Jury Award uitgereikt. De Peruaanse speelfilm Contracorriente ontvangt de publieksprijs en de Latin Angel Youth Jury Award. Aansluitend op de prijsuitreiking vindt in Tivoli de Helling het jaarlijkse slotfeest LaFFiesta plaats. Met 12.000 bezoekers is de zesde editie van het festival succesvoller dan ooit. Vorig jaar ontving het LAFF in het Louis Hartlooper Complex en op het Ledig Erf nog 10.050 bezoekers. In totaal zijn dit jaar meer dan 50 Latijns-Amerikaanse speelfilms en documentaires vertoond. Tot en met 1 juli gaat het LAFF On Tour door het hele land. Hiermee komt het verwachte bezoekersaantal op 13.500.

De jury, die dit jaar bestaat uit Floortje Smit (filmjournalist Volkskrant), Frank Diamand (filmmaker en dichter), Ilse Hughan (managing director Fortuna Films) Ineke Holtwijk (schrijfster en consultant Zuid-Amerika en maatschappelijk verantwoord ondernemen) en Michiel Baud (directeur CEDLA) waardeerde Norteado, een verfrissende film over de grensproblematiek tussen Mexico en de VS, als beste speelfilm uit het competitieprogramma.

Het publiek koos als beste speelfilm Contracorriente van Javier Fuentes Leon uit Peru. Contracorriente sleept daarmee de Latin Angel Audience Award in de wacht. Hijos de Cuba van de Andrew Lang wordt bekroond met de Latin Angel Audience Award voor beste documentaire.

Een speciale jongerenjury van het festival bekroonde het Peruaanse liefdesdrama Contracorriente van Javier Fuentes Leon met de Latin Angel Youth Jury Award. De jury bestaat uit vijf jongeren tussen de 15 en 19 jaar.

Contracorriente wordt vanaf 3 juni door distributeur Cinemien in de Nederlandse bioscopen uitgebracht.

De Latin Angel Student Award, de award uitgereikt onder inzendingen van verschillende Latijns-Amerikaanse filmscholen in het programma Student Shorts, gaat naar Muy Natural van Rafael Garcia van de Escuela de Cine y TV Venezuela.

Van 6 tot en met 14 mei 2010 konden de bezoekers van het LAFF genieten van meer dan 50 speelfilms en documentaires, dagelijkse talkshows, masterclasses, dansworkshops en live muziek. Op het Ledig Erf, dat tijdens het festival werd omgetoverd tot Fairtrade Plein, waren niet alleen verschillende fairtrade producten verkrijgbaar, maar werden de bezoekers ook getrakteerd op gratis openluchtfilms, muziek en dans.

Liefhebbers kunnen ook na vandaag nog hun hart ophalen met Latijns-Amerikaanse cinema. Van 20 mei tot en met 1 juli gaat het LAFF met een gratis filmprogramma on Tour door het hele land en doet daarbij Tilburg (20 mei), Helmond (22 mei), Amsterdam (21 - 22 mei), Eindhoven (4 - 5 juni), Breda (10 juni), Den Bosch (12 juni) en Amersfoort (1 juli) aan. LAFF On Tour wordt georganiseerd in samenwerking met CosyMo's Solar Cinema: Nederlands eerste bioscoop op zonne-energie.

Het 7e LAFF vindt plaats van 5 tot en met 13 mei 2011.

www.laff.nl

Contracorriente

Norteado